Ubisoft Singapura disiasat atas dakwaan diskriminasi

SINGAPURA, 18 OGOS – Pejabat syarikat gergasi permainan video, Ubisoft di Singapura sedang disiasat atas dakwaan gangguan seksual dan diskriminasi kaum, kata seorang pengawas, dalam kontroversi terbaharu terhadap firma Perancis itu.

Penerbit permainan video blockbuster, Assassin’s Creed dan Far Cry menyaksikan beberapa kakitangan kanan mengundurkan diri tahun lalu setelah tuduhan salah laku seksual.

Laman web permainan Kotaku bulan lalu menerbitkan tuduhan gangguan, buli dan perbezaan gaji kaum berikutan wawancara dengan 20 pekerja semasa dan bekas pekerja di Ubisoft Singapura.

Pengawas pekerjaan Singapura (TAFEP) semalam mengatakan ia mula menyiasat setelah menerima ‘maklum balas tanpa nama yang mengandungi pautan ke artikel media mengenai tuduhan gangguan seksual di tempat kerja dan perlakuan tidak adil di Ubisoft Singapura’.

Ia juga menggesa siapa saja yang mengetahui mengenai tingkah laku jenayah seperti gangguan seksual dan serangan untuk melaporkan kejadian tersebut kepada polis.

Pekerja semasa dan bekas pekerja yang disebut dalam laporan Kotaku bercakap dengan syarat tidak mahu diberitahu nama mereka.

Dua wanita mendakwa dilakukan perkara tidak baik, sementara seorang pekerja lain mengatakan ‘Jurang gaji antara penduduk tempatan dan ekspatriat tidak masuk akal’.

Ubisoft Singapura mengatakan dalam satu kenyataan kepada AFP bahawa dia menyedari tuduhan yang dibuat itu.

Akhbar tempatan Straits Times mengatakan Ubisoft mempunyai kira-kira 500 pekerja di negara berkenaan, yang berusaha membangun dirinya sebagai hab serantau untuk syarikat teknologi. – AFP

Pejabat syarikat gergasi permainan video, Ubisoft di Singapura sedang disiasat atas dakwaan gangguan seksual dan diskriminasi.