Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  UBS beli Credit Suisse AS$3.25 bilion

  BERN, SWITZERLAND, 20 MAC – UBS akan mengambil alih bank bermasalah Swiss Credit Suisse dengan harga AS$3.25 bilion ekoran rundingan semalam bertujuan menghalang bank tersebut daripada mencetuskan krisis perbankan antarabangsa yang lebih luas.

  Kerajaan berkata perjanjian wang membabitkan bank terbesar Switzerland mengambil alih bank kedua terbesar, adalah penting untuk mengelak krisis ekonomi yang tidak dapat dipulihkan yang tersebar di seluruh negara.

  Selepas rundingan di kementerian kewangan di ibu negara Bern, maklumat pengambilalihan telah diumumkan pada sidang media.

  Presiden Swiss, Alain Berset hadir bersama Pengerusi UBS, Colm Kelleher dan rakan sejawatan Credit Suisse, Axel Lehmann, serta Menteri Kewangan Swiss dan Ketua Bank Pusat, Bank Nasional Swiss (SNB) dan badan pengawal selia kewangan FINMA.

  Negara Alp itu terkenal dengan pengaruh perbankan dan Berset berkata pengambilalihan adalah ‘penyelesaian terbaik untuk memulihkan keyakinan yang telah terjejas dalam pasaran kewangan baru-baru ini.’

  Jika Credit Suisse jatuh muflis, ia memberi ‘kesan amat teruk untuk negara dan kestabilan kewangan antarabangsa,’ katanya.

  Credit Suisse berkata dalam satu kenyataan UBS akan mengambil alih ‘untuk gabungan berjumlah AS$3.25 bilion, dengan pemegang saham Credit Suisse menerima satu bahagian saham UBS untuk 22.48 saham Credit Suisse.

  “Berdasarkan situasi luar biasa dan yang pertama berlaku baru-baru ini, gabungan yang diumumkan mewakili keputusan terbaik yang sedia ada,” kata Lehmann. – AFP

  Axel Lehmann (kiri) duduk sebelah Colm Kelleher semasa sidang media di Bern, Switzerland pada 19 Mac 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -