Ucapan ‘terima kasih’ begitu bermakna buat pelanggan

DALAM perniagaan sudah tentu pelanggan adalah antara faktor utama yang anda harus hormati dan tahu apa kehendak pelanggan anda. Betul tak? Memang banyak perangai mereka yang perlu anda turuti. Seperti pepatah ‘customer is always right.’ Tapi kalau ada pelanggan yang jenis ‘banyak akal,’ memang sakit kepala dibuatnya.

Memang sukar untuk mencapai satu tahap yang memuaskan untuk melengkapi kehendak pelanggan anda ini.

Namun anda sebagai usahawan dan peniaga, anda harus berusaha melengkapi kehendak pelanggan dan berusaha untuk mencari kesempurnaan itu. Teruskan berusaha tanpa ada rasa putus asa dan teruskan berjuang demi perniagaan anda.

Banyak bisnes jika kita lihat ketika ini seperti cendawan yang tumbuh selepas hujan. Jika anda tidak pandai menjaga hati pelanggan anda, tidak mustahil mereka boleh cari peniaga lain.

Dengan alasan, anda tidak pandai jaga pelanggan. Boleh nampak tak di sini? Jadi apa yang anda perlu lakukan adalah, jagalah pelanggan anda sebaik mungkin. Cuba lengkapkan apa yang mereka mahu.

Di sini dikongsikan lima kesilapan yang perlu anda elakkan jika mahu pelanggan ‘lekat’ dengan anda:

1.Tidak mengucapkan ucapan terima kasih

Bunyinya seperti perkara remeh, tapi percayalah, ada orang yang sangat menitikberatkan ucapan terima kasih ini. Barulah dia akan rasa dihargai.

Begitu juga dalam bisnes. Tidak kiralah anda berniaga secara dalam talian atau luar talian, ucapan terima kasih itu perlu diucapkan dan ditaip atau ditulis kepada pelanggan anda.

Percayalah dengan hanya ucapan terima kasih, pelanggan akan lebih rasa dihargai dan mereka akan datang lagi kepada anda untuk membeli produk anda. Mereka akan rasa lebih ‘dekat’ dengan anda. Jika anda ‘berat mulut’ untuk mengucapkan berterima kasih, sudah tentu pelanggan akan rasa menyampah dengan anda. Logik bukan?

Jika mahu pelanggan ‘lekat’ dengan anda adalah dengan mengucapkan ucapan terima kasih. Bunyinya seperti perkara remeh, tapi percayalah, ada orang yang sangat menitikberatkan ucapan terima kasih ini. Barulah dia akan rasa dihargai. – Gambar hiasan
Ada pelanggan suka memberikan pandangan terhadap produk atau perkhidmatan yang anda sediakan. Sebaiknya layan mereka dengan baik ketika mereka memberikan pandangan sesuatu produk itu. Kadang-kadang mereka perlukan kepastian. – Gambar hiasan
Banyak bisnes jika kita lihat ketika ini seperti cendawan yang tumbuh selepas hujan. Jika anda tidak pandai menjaga hati pelanggan anda, tidak mustahil mereka boleh cari peniaga lain. Dengan alasan, anda tidak pandai jaga pelanggan. – Gambar hiasan

2.Kurang pengetahuan tentang produk sendiri

Jika anda mahu membeli sesuatu produk itu, kemudian tanya pekerjanya dan dia pula tidak tahu tentang produk itu, adakah anda bengang, rasa hendak marah dan kalau boleh hendak lari dari situ, pernahkan anda melaluinya?

Jika anda ada perasaan ini dan pernah rasa, sudah tentu pelanggan anda pun rasa perkara yang sama jika mereka membeli produk anda. Apa yang cuba disampaikan di sini adalah, anda sendiri perlu faham tentang produk anda supaya senang untuk menerangkan kepada pelanggan tentang produk anda itu. Jadi tidaklah nanti terkebil-kebil mata apabila pelanggan tanya soalan cepu emas pada produk anda. Anda perlu tahu sedalam-dalamnya tentang produk anda itu.

Jika ada pekerja, sewajibnya anda perlu ajar dan bagi latihan kepada mereka untuk faham produk anda itu. Selepas ini, anda sudah tidak perlu risau. Malah pekerja anda nanti akan tampak lebih yakin untuk menerangkan secara mendalam tentang produk anda itu. Barulah pelanggan pun tidak teragak-agak untuk membeli kerana mereka yakin dengan segala maklumat yang telah disampaikan.

3.Pilih kasih antara pelanggan

Sudah ada pelanggan, jangan pula pilih kasih. Jagalah pelanggan anda, tidak kiralah siapa dia. Jangan lebihkan satu pelanggan dan tidak hiraukan pelanggan yang lain. Nanti lari pula pelanggan itu. Anda juga yang rugi.

Apa yang boleh anda lakukan, layan pelanggan anda dengan baik. Nak tak nak anda memang perlukan mereka.

Mereka ini juga nanti yang boleh ‘bawa mulut’ menceritakan tentang produk anda kepada rakan-rakan dan keluarga mereka. Nah, dari situ sudah mendapat promosi percuma. Jadi hargailah pelanggan anda.

4.Tidak dengar pandangan pelanggan

Ada pelanggan yang suka memberikan pandangan mereka terhadap produk atau perkhidmatan yang anda sediakan. Memang ada di antara mereka yang menjengkelkan dalam memberikan pendapat mereka.

Mungkin ada yang suka dan mungkin ada yang tidak suka dengan produk anda itu. Akan tetapi anda janganlah cepat melatah atau marah.

Sebaiknya layan mereka dengan baik ketika mereka memberikan pandangan sesuatu produk itu. Kadang-kadang mereka perlukan kepastian. Apa yang anda boleh lakukan, berbincang dengan baik, dengar dan fahami masalah mereka. Dan jika boleh, selesaikan masalah mereka ketika itu juga.

5.Terlalu memaksa pelanggan untuk membeli

Ini antara perkara yang sangat perlu dititikberatkan. Ramai peniaga dan usahawan di luar sana kerap melakukan kesalahan ini. Jika mahu pelanggan membeli produk atau menggunakan perkhidmatan anda, jangan memaksa mereka.

Dekati mereka dahulu, banyakkan engagement, cuba tanya masalah yang mereka sedang hadapi atau apa yang boleh anda bantu mereka. Jangan terlalu kerap gunakan ayat ‘beli’ kerana nanti pelanggan menyampah dengan anda. Banyak kongsikan tip ataupun kongsi beberapa perkara berkaitan dengan produk anda itu.

Justeru itu, anda sebagai peniaga dan usahawan haruslah menjaga pelanggan agar mereka lebih senang dengan anda. Apabila mereka senang dengan anda maka mudah untuk mereka membeli produk anda.

Anda harus mementingkan pelanggan kerana apabila mereka hilang kepercayaan dengan anda, anda bakal kehilangan mereka. Dan jika kita lihat sini, platform media sosial juga turut diwujudkan bagi menghubungkan antara anda dan pelanggan. Bukan sekadar berniaga secara luar talian sahaja.

Inilah pentingnya hubungan pelanggan kepada peniaga atau usahawan. Jadi jangan melakukan kesilapan-kesilapan yang mungkin dianggap enteng oleh usahawan di luar sana. Ingat, perkara yang anda mungkin lihat tidak penting itu yang akan memberi kesan teruk kepada perniagaan anda. – Agensi