Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

Uji keberanian demi kebenaran paranormal

PRETORIA – Sejurus tibanya malam, dengan berbekalkan lampu picit di tangan, Rivas Bright mengetuk dua kali tingkap pecah di sebuah bangunan terbiar di Pretoria, Afrika Selatan.

“Senyap!” dia memberitahu rakan-rakan pemburu hantu. Mereka menahan nafas, menunggu jawapan dari bayang-bayang.

Sudah kira-kira dua tahun sejak Bright, 39, menubuhkan The Upsidedown sekumpulan peminat paranormal yang memburu hantu dalam usaha untuk membuktikan ia adalah nyata.

“Ia adalah sains yang rosak,” kata Nigel Mullinder, 29, ahli pasukan yang bekerja di kasino pada siang hari, mengenai kajian kejadian paranormal, yang telah menarik minat penyelidik dan ahli parapsikologi tetapi menghasilkan sedikit bukti kukuh.

Bright dan pasukannya terdiri daripada ‘orang percaya yang ragu-ragu’ iaitu lima lelaki dan dua wanita yang telah beralih kepada kecanggihan teknologi untuk menyelesaikan misteri itu.

Nigel Mullinder mendengar meter frekuensi radio sambil menutup matanya di dalam bangunan terbiar di salah sebuah kampus universiti terkemuka di Afrika Selatan. Rivas Bright (gambar atas) menggunakan aplikasi yang dibangunkan oleh kumpulan itu untuk mengesan tanda-tanda aktiviti paranormal. – AFP

Ahli kumpulan The Upsidedown berjalan melalui bangunan terbiar sambil menyiasat aktiviti paranormal di dalam salah satu kampus universiti terkemuka Afrika Selatan di Pretoria. – AFP
Nigel Mullinder (kiri) duduk bersama pengawal keselamatan sambil meneliti dakwaan aktiviti paranormal berlaku di dalam sebuah kampus universiti. – AFP

Berbekalkan alat termasuk kamera inframerah, pengesan gerakan dan haba, radio serta aplikasi yang dibangunkan sendiri untuk mendedahkan aktiviti paranormal, mereka meninjau bangunan berhantu untuk mencari petunjuk di lorong dan tangga berkarat.

“(Kami) memerlukan satu set bukti yang membolehkan kami membuktikan bahawa ia bukan hanya angin (bertiup) melalui tingkap atau pintu yang ditutup kerana beberapa jenis getaran,” kata Mullinder.

Baru-baru ini, mereka mengunjungi sebuah bangunan terbiar di dalam kampus salah satu universiti terbesar di Afrika Selatan, yang meminta untuk merahsiakan namanya.

Seorang penjaga malam memberitahu telah dikejutkan dengan bunyi yang menyeramkan.

Lucy Tsoeu, 46, berkata hempasan pintu dan bunyi mesin taip pada waktu malam menyebabkan dia percaya hantu berkeliaran.

Rakan sekerjanya Mpho Mthombeni, 30, berkata dia pernah mendengar bunyi tandas digunakan dan merasakan kehadiran yang pelik namun tanpa ada kehadiran sesiapa.

“Apa yang boleh saya lakukan? Adakah saya berdoa atau adakah saya akan bercakap lebih kuat untuk menakutkan mereka?” tanya Tsoeu.

“Mungkin ia akan dapat menenangkan mereka,” katanya tentang pemburu hantu, yang berasa separuh bimbang dan separuh teruja.

Dengan memakai kemeja-T kelabu, Bright seorang pekerja kedai runcit, berkata dia telah mendengar bunyi aneh dan melihat bayang-bayang sejak usia muda lagi.

“Ibu saya akan mendakwa bercakap dengan roh di dapurnya,” katanya.

Sejak dia mengasaskan The Upside-down, kumpulan itu telah menghimpunkan ramai pengikut dalam media sosial, membelanjakan ribuan dolar untuk membeli peralatan dan mengunjungi beberapa premis, berdasarkan maklumat diperolehi daripada penduduk tempatan yang cemas.

Di bangunan universiti, kumpulan itu memeriksa setiap bilik, meletakkan alat pengesan mereka di atas lantai yang ditutup dengan daun mati.

“Kami benar-benar sekumpulan yang berdiri dalam gelap, bertanya soalan… dan mengikuti lampu merah dan hijau yang berkelip,” sindir Bright.

Bright membunyikan loceng untuk memberi isyarat kepada hantu bahawa dia ingin bercakap dengan mereka tetapi tiada jawapan.

“Kami di sini bukan untuk menyakiti sesiapa atau mengeluarkan ‘makhluk’ itu dari tempat tersebut. Apa yang kami cari hanyalah jawapan,” kata Bright.

Pengesan bergema di kejauhan. Pretoria adalah ibu kota negara yang dianggap sebagai salah satu negara paling berbahaya di dunia.

“Adakah awda mendengarnya? Saya dapat mendengar dengan jelas seseorang memanggil nama saya,” kata seorang ahli pasukan. Sukar untuk dibuktikan.

Semasa pemburuan berlangsung, yang lain pula merasakan pergerakan atau mendengar keluhan.

Kumpulan itu, yang terdiri daripada orang kulit putih, kelas pertengahan Afrika Selatan, pergi ke bangunan ini sekali sebelum sebulan yang lalu.

Kemudian, ahlinya berkata mereka berkomunikasi dengan roh kanak-kanak di dalam bilik yang digunakan sebagai bilik mayat sementara semasa rusuhan ganas pada 1980an.

Mullinder cuba menghubungi semula, mendengar meter frekuensi radio sambil menutup matanya.

Semuanya dirakam untuk menangkap bukti yang berpotensi. Tetapi hasilnya tidak dapat disimpulkan.

“Saya boleh faham mengapa orang akan fikir kami gila, tetapi apabila kami akhirnya mendapat bukti besar yang tidak dapat diselesaikan itu… siapa yang gila sebenarnya?” kata Bright. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -