UK: 43,000 terima hasil COVID-19 negatif palsu

LONDON, 15 OKT – Pegawai kesihatan Britain mengatakan bahawa seramai 43,000 orang mungkin mendapat maklumat yang salah ketika diberitahu mereka tidak menghidap COVID-19 kerana masalah di makmal swasta.

Agensi keselamatan kesihatan UK mengatakan makmal klinik kesihatan Immensa di bandar Wolverhampton telah digantung daripada memproses ujian COVID-19 setelah keputusan negatif palsu tersebut.

Will Welfare, pengarah insiden kesihatan awam agensi itu mengatakan pihaknya berusaha ‘untuk menentukan masalah teknikal makmal’ di sebalik ujian yang tidak tepat itu.

Isu tersebut terbongkar setelah beberapa orang yang positif COVID-19 pergi menjalani ujian pantas yang terus menunjukkan negatif pada ujian PCR yang lebih tepat.

Agensi itu menyatakan bahawa ia adalah ‘insiden terpencil yang berhubung kait dengan satu makmal’ dan mereka yang terjejas akan dihubungi dan dinasihatkan untuk menjalani ujian lain.

Immensa telah dianugerahkan kontrak pengujian COVID-19 bernilai AS$163 juta oleh kerajaan Britain pada bulan Oktober 2020. Ketua eksekutif, Andrea Riposati mengatakan syarikat tersebut ‘bekerjasama sepenuhnya’ dengan pihak berkuasa kesihatan UK. – AP

Pegawai kesihatan Britain mengatakan bahawa seramai 43,000 orang mungkin mendapat maklumat yang salah ketika diberitahu mereka tidak mempunyai COVID-19. – AP