UK bidas perjanjian perdagangan

LONDON, 20 MEI – Britain kelmarin menuduh Kesatuan Eropah (EU) membuat tawaran substandard dalam rundingan perdagangan selepas Brexit, ketika ia mendesak Brussels untuk memberikan landasan atas cadangannya untuk membuat perjanjian segera.

Ketua perunding UK, David Frost memberitahu Michel Barnier, bahawa EU tidak menawarkan ‘hubungan perdagangan bebas yang adil antara rakan ekonomi dekat’.

Sebaliknya, perjanjian yang ditawarkan adalah ‘perjanjian berkualiti rendah yang disertai pengawasan undang-undang dan institusi kami yang belum pernah terjadi sebelumnya oleh EU’, tulisnya dalam sepucuk surat empat halaman. “Ia seharusnya tidak berlaku seperti ini,” tambahnya.

Pusingan ketiga perbincangan telah gagal minggu lalu, dengan kedua-dua pihak menemui jalan buntu dalam bidang-bidang utama seperti akses EU dalam perikanan UK, pemerintahan, dan tahap yang disebut berdasarkan standard dan persaingan bersama.

“EU pada mulanya menginginkan kami untuk mematuhi peraturan kelab mereka meskipun kami bukan lagi dari ahli tersebut,” kata pegawai kabinet kementerian, Michael Gove, dalam parlimen kelmarin.

Tetapi dia memberitahu anggota Parlimen bahawa perdagangan bebas masih dapat dilakukan – selagi EU menjauhkan diri dari ‘kepantasan ideologinya’ dan mengiktiraf Britain ‘sebagai negara yang setara’.

Britain meninggalkan EU pada bulan Januari, hampir empat tahun selepas referendum pada Jun 2016 yang menyaksikan pengundi memilih untuk mengakhiri integrasi hampir 50 tahun dengan Eropah.

Mereka kekal terikat dengan peraturan EU sehingga 31 Disember ketika mereka cuba untuk membuat perjanjian bagi hubungan baharu dengan sekutu perdagangan terbesar.

Rundingan keempat yang dijadualkan pada awal Jun, beberapa minggu menjelang tarikh akhir melanjutkan perbincangan yang telah disingkirkan oleh Perdana Menteri Boris Johnson.

Pejabat Johnson mengeluarkan surat Frost kepada Barnier selepas menerbitkan sejumlah draf teks yang digunakan dalam perbincangan, dan rejim tarif global baharu pada Januari 2020. – AFP