UK, sekutu bincang bantu rakyat HK

LONDON, 3 JUN – Menteri Luar Britain sudah berbincang dengan lima rakan sekutunya atau ‘Five Eyes’ mengenai kemungkinan membuka pintu negara mereka kepada rakyat Hong Kong jika Beijing meneruskan rancangan menguatkuasakan undang-undang keselamatan di wilayah autonominya hingga mencetuskannya keluar daripada sebahagian China.

Pendedahan itu dibuat ketika Perdana Menteri, Boris Johnson memaklumkan London tidak akan ‘menjauhkan diri’ dari Hong Kong yang bimbang penguasaan Beijing terhadap hab perniagaan antarabangsa, dalam ulasan langsungnya mengenai masa depan bekas jajahannya itu.

Hong Kong digegarkan dengan protes pro-demokrasi besar-besaran sejak berbulan-bulan dan semakin kerap berlaku sejak tahun lalu.

Sebagai tindak balas, Beijing mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan undang-undang keselamatan negara yang meliputi pemisahan, penindasan kekuasaan negara, pengganas dan campur tangan asing.

China mengatakan undang-undang itu akan melangkaui badan perundangan Hong Kong yang diperlukan untuk mengatasi keganasan dan pemisahan di bandar itu yang kini dianggapnya sebagai ancaman keselamatan nasional secara langsung.

Semalam, di Parlimen, Setiausaha Luar Britain, Dominic Raab mengatakan beliau sudah menghubungi Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan Kanada mengenai rancangan luar jangka jika undang-undang itu menimbulkan lambakan penduduk Hong Kong yang mahu meninggalkan wilayah itu.

“Saya sudah menghubungi Five Eyes kelmarin mengenai kemungkinan adanya pelarian besar-besaran dari Hong Kong,” katanya kepada penggubal undang-undang, merujuk kepada pakatan perkongsian perisikan antara lima kuasa.

Britain mengatakan sedia menawarkan berjuta-juta visa Hong Kong dan kemungkinan kewarganegaraan UK jika China tetap mematuhi undang-undang keselamatan nasionalnya, seperti yang diikrarkan Johnson mengenai komitmen terperinci dalam akhbar The Times dan South China Morning Post pada hari ini.

“Banyak orang di Hong Kong takut cara hidup mereka yang dijanjikan China dan mereka terancam.

“Jika China terus membiarkan ketakutan mereka, maka Britain tidak menjauhi tetapi sebaliknya kita akan memenuhi kewajipan dan memberikan alternatif,” katanya. – AFP