Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Ukraine mengaku bertanggungjawab bunuh pegawai yang disokong Rusia

  KYIV, 9 NOV – Agensi perisikan Ukraine mengaku bertanggungjawab ke atas pengeboman kereta pada kelmarin yang membunuh seorang anggota pihak berkuasa yang disokong Rusia di wilayah Luhansk.

  Mikhail Filiponenko ialah ahli badan perundangan tempatan dan pernah berkhidmat sebagai ketua polis. Dia terselamat daripada pengeboman kereta pada 21 Februari 2022, tiga hari sebelum Rusia melancarkan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine.

  Pegawai tempatan mengumumkan kematian Filiponenko.

  Filiponenko telah menganjurkan dan mengambil bahagian dalam penyeksaan tawanan perang dan orang awam, kata Direktorat Perisikan Utama Kementerian Pertahanan di Telegram.

  Ia berkata bahawa pembunuhan itu adalah amaran bahawa “pengkhianat Ukraine dan rakan usaha sama dengan Rusia di wilayah yang diduduki sementara … akan menerima pembalasan yang adil! Pemburuan diteruskan!”

  Agensi itu berkata bahawa anggota gerakan penentangan membantu melakukan pembunuhan itu.

  Pemberontak yang disokong Rusia mengisytiharkan Republik Rakyat Luhansk pemisah pada 2014 dan memerangi tentera Ukraine yang bergantung kepada sokongan tentera dan politik Moscow. Rusia mengilhakkannya pada 2022 bersama tiga lagi wilayah timur Ukraine selepas menyerang Ukraine.

  Ukraine menerima berita baik, sementara itu, dalam usahanya untuk menyertai Kesatuan Eropah. Cawangan eksekutif EU mengesyorkan agar ia dibenarkan membuka ceramah keahlian sebaik sahaja ia menangani kekurangan yang termasuk rasuah.

  Dalam kemunduran yang telah dijangkakan, kerajaan baharu Slovakia Perdana Menteri populis Robert Fico menolak cadangan pendahulunya untuk menghantar satu lagi pakej bantuan senjata kepada Ukraine ketika ia melawan pencerobohan Rusia.

  Fico telah berikrar untuk menamatkan bantuan ketenteraan negaranya untuk Ukraine.

  Penolakan pakej bernilai lebih daripada 40 juta euro (AS$42.7 juta) akan termasuk peluru dan peluru berpandu pertahanan udara.

  Kerajaan terdahulu adalah penyokong tegar Ukraine, menghantar senjata bernilai 671 juta euro (AS$717 juta).

  Pertempuran, tembakan dan serangan udara berterusan di wilayah selatan dan timur, di mana lima orang awam terbunuh dan lima cedera pada beberapa hari lepas, lapor pejabat presiden.

  Di wilayah Donetsk, tiga penduduk di kampung Bahatyr terbunuh dalam tembakan. Di wilayah Kharkiv yang berdekatan, seorang lelaki terbunuh di bandar Kupiansk-Vuzlovyi, tempat pertempuran berlaku. Di wilayah selatan Kherson, berhampiran Beryslav, seorang pemandu traktor maut akibat terkena lombong dan seorang lagi penduduk cedera dalam serangan dron.

  Serangan dron di sekitar Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia mencederakan seorang wanita dan merosakkan 27 rumah serta talian elektrik. – AP

  Askar Pengawal Kebangsaan Ukraine 1 briged Bureviy (Hurricane) berlatih semasa latihan tempur di padang latihan ketenteraan di utara Ukraine, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...