Umat ​​Islam sambut Aidiladha di tengah wabak

DUBAI, 2 OGOS – Umat Islam di seluruh dunia telah meraikan Hari Raya Aidiladha di tengah-tengah wabak global yang telah mempengaruhi hampir setiap perayaan tahun ini.

Di seluruh dunia, umat Islam berkumpul dengan saudara-mara atau di rumah pada hari Jumaat untuk menandakan permulaan sambutan Hari Raya Aidiladha.

Di ibu kota Iraq, Baghdad, jalan-jalan sebahagian besar kosong kerana ditutup selama 10 hari oleh pihak berkuasa untuk mencegah penularan virus.

Kosovo dan Emiriah Arab Bersatu juga menutup masjid untuk solat Hari Raya untuk mencegah penularan virus.

Hari-hari terakhir jemaah haji di Mekah, Arab Saudi menandakan Hari Raya Aidiladha selama empat hari atau Hari Raya Korban, di mana umat Islam melakukan penyembelihan ternakan dan mengagihkan daging korban kepada orang miskin.

Warga Iraq bersiap untuk menyembelih haiwan korban semasa perayaan untuk Hari Raya Aidiladha di Baghdad, kelmarin. – AFP

Ibadah haji juga terjejas tahun ini, dengan hanya 1,000 jemaah yang dibenarkan untuk menunaikan fardu haji berbanding 2.5 juta tahun lalu.

Wabak ini juga telah mendorong jutaan orang di seluruh dunia berada diambang kemiskinan, sehingga menyu-karkan ramai orang untuk memenuhi tradisi agama membeli ternakan.

Di Somalia, harga daging sedikit meningkat. Abdishakur Dahir, seorang pegawai negeri di Mogadishu, mengatakan bahawa buat pertama kalinya dia tidak akan dapat membeli kambing untuk lebaran kerana kesan virus itu di tempat kerja.

“Saya hampir tidak dapat membeli makanan untuk keluarga saya,” kata Dahir.

“Kami masih bertahan buat masa ini. Hidup semakin sukar dari hari ke hari.”

Di beberapa kawasan di Afrika Barat, harga seekor kambing jantan telah meningkat dua kali ganda.

Penjual ternakan, yang biasa menjalankan perniagaan dengan cepat setiap hari sebelum percutian, mengatakan penjualannya merosot dan mereka yang membeli tidak mampu membeli banyak.

“Situasinya benar-benar rumit oleh COVID-19, ini adalah pasaran yang sukar,” kata Oumar Maiga, seorang peniaga ternakan di Pantai Gading.

“Kita berada dalam situasi yang tidak pernah kita lihat pada tahun-tahun lain sebelum ini.” – AP