Undi namakan semula pulau dipertikai

TOKYO, 22 JUN – Majlis perbandaran tempatan di selatan Jepun mengundi hari ini untuk menamakan semula kawasan termasuk pulau-pulau dipertikaikan dengan China dan Taiwan, satu langkah yang Beijing kecam sebagai tidak sah dan ‘provokasi serius’.

Perhimpunan tempatan bandar Ishigaki meluluskan rancangan untuk mengubah nama kawasan meliputi Pulau Senkaku dikawal Tokyo – dikenali oleh Taiwan dan China sebagai Diaoyus – dari ‘Tonoshiro’ kepada ‘Tonoshiro Senkaku’.

Media tempatan berkata bahagian lain Ishigaki yang juga dikenali sebagai Tonoshiro, dan nama berubah ditimbulkan sebagai usaha untuk mengelak kekeliruan.

Namun pulau-pulau yang tidak dihuni itu menjadi tumpuan pertikaian antara Tokyo dan Beijing dan langkah daripada majlis perbandaran tempatan kecil – yang tidak membawa tanggungjawab kerajaan – mencetuskan kemarahan di Taiwan dan tanah besar China. – AFP

Gambar yang diambil pada 13 Oktober 2011 menunjukkan pesawat peronda P-3C Pasukan Pertahanan Maritim Jepun terbang melintasi pulau-pulau dipertikaikan dikenali sebagai Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China. – AFP