United Airlines alami kemerosotan ekonomi

LONDON, 22 JULAI – United Airlines kelmarin berkata bahawa ia mengalami kerugian sehingga AS$1.63 bilion pada suku kedua selepas pendapatan syarikat itu menjunam 87 peratus tatkala ia hanya beroperasi satu pertiga dari kapasiti biasa sehingga September ketika global masih berdepan dengan koronavirus.

Syarikat penerbangan yang berpangkalan di Chicago itu menjana AS$40 juta sehari dari April hingga Jun tetapi mengatakan ia akan mengurangkan kerugian kepada $25 juta sehari pada suku ketiga dengan mengurangkan kos.

Ketua Pegawai Eksekutif Scott Kirby berkata United mengurangkan kadar cairan tunai di bawah saingan terdekatnya dengan mengecilkan jadualnya untuk memenuhi permintaan yang lebih rendah dan mengurangkan kos di seluruh syarikat.

Dalam satu kenyataan, syarikat itu berkata ia akan mengambil satu langkah bagi menstrukturkan semula operasi United untuk terus bertahan dengan memanfaatkan permintaan pengguna ketika syarikat itu dapat beroperasi sepenuhnya. Pelabur perlu menunggu United untuk memberikan lebih banyak maklumat mengenai suku dan prospek masa depan hari ini.

United, yang memulakan tahun ini dengan 96,000 pekerja, mengatakan 6,000 telah menawarkan diri untuk mengambil cuti. Minggu lalu, syarikat penerbangan itu memberi amaran kepada 36,000 pekerja bahawa mereka akan bercuti daripada bertugas pada bulan Oktober, walaupun para eksekutif mengatakan bahawa mereka menjangkakan kadar kehilangan pekerjaan yang terakhir akan lebih kecil. – AFP

Gambar fail pada 7 April lalu menunjukkan pesawat United Airlines di luar ruang landasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando. United Airlines berkata bahawa ia telah mengalami kerugian sehingga AS$1.63 bilion pada suku kedua selepas pendapatan syarikat itu menjunam sebanyak 87 peratus. – AP