United lanjut perjanjian pinjaman Ighalo hingga Januari 2021

LONDON, 2 JUN – Manchester United melanjutkan tempoh pinjaman Odion Ighalo hingga Januari 2021 kelmarin bagi memastikan penyerang Nigeria itu dapat menyelesaikan musim 2019/20 dengan kelab Liga Perdana Inggeris (EPL).

Persetujuan pinjaman awal Ighalo dari Shanghai Shenhua berakhir pada akhir bulan Mei ini, tetapi pemain berusia 30 tahun itu diberi penghargaan kerana telah menjaringkan empat gol yang mengagumkan dalam lapan penampilan bersama United sebelum bola sepak dihentikan disebabkan wabak COVID-19 pada bulan Mac lalu.

“Manchester United telah mencapai kesepakatan dengan Shanghai Greenland Shenhua untuk melanjutkan perjanjian pinjaman Odion Ighalo,” kata United dalam satu kenyataan.

“Dia sekarang akan tetap bersama The Red Devils hingga 31 Januari 2021, yang akan memberinya peluang untuk membangun dan mempamerkan aksi mengagumkan dengan kelab yang dia minati sejak kecil lagi.”

Ighalo dapat membuktikan sebagai pemain tambahan yang penting untuk skuad Ole Gunnar Solskjaer menjelang jadual yang padat sebaik sahaja permainan kembali pada akhir bulan ini.

EPL dijadualkan kembali pada 17 Jun ini dan United menghadapi hingga 12 perlawanan dalam masa sebulan lebih sekiranya mereka juga mara dalam Piala FA. Pasukan Solskjaer juga akan meneruskan kempen Liga Europa mereka pada bulan Ogos.

“Mereka (Shanghai) sangat baik terhadap kami, yang membolehkannya bermain untuk kelab impiannya,” kata Solskjaer minggu lalu. – AFP

Reaksi Odion Ighalo semasa perlawanan bola sepak pusingan 32 Liga Europa UEFA antara Manchester United dan Club Brugge di Old Trafford di Manchester, England, pada 27 Februari lalu. Manchester United melanjutkan tempoh pinjaman Odion Ighalo sehingga Januari 2021. – AFP