Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  United pastikan kedudukan empat teratas

  MANCHESTER UNITED, 26 MEI – Manchester United kembali ke Liga Juara-Juara tetapi masa depan yang cerah di bawah kendalian Erik ten Hag masih dibayangi ketidakpastian mengenai pemilikan kelab gergasi Inggeris itu.

  Ten Hag memastikan kedudukan empat teratas pada musim pertamanya mengetuai Red Devils kelmarin dengan menewaskan Chelsea 4-1.

  Pengurus Belanda itu juga telah menamatkan kemarau trofi United selama enam tahun dengan menjulang Piala Liga pada Februari dan mungkin meraih satu lagi trofi sekiranya anak buah Ten Hag mengecewakan pasukan Manchester City dalam usaha merebut kejayaan treble di Wembley pada 3 Jun.

  Ten Hag telah melakukan perubahan yang menakjubkan sejak permulaan paling hambar daripada mana-mana pengurus United sejak 1921.

  Kekalahan memalukan di tangan Brighton dan Brentford dalam dua perlawanan pertamanya kini sudah dilupakan.

  Reaksi Anthony Martial semasa perlawanan bola sepak Liga Perdana Inggeris di stadium Old Trafford di Manchester, England, 25 Mei. – AP

  Bekas bos Ajax itu mendapat reputasi sebagai ahli disiplin selepas membuat pemainnya berlari sejauh 14 kilometer selepas kekalahan memalukan 4-0 di Brentford pada Ogos, jarak yang lebih jauh yang dicapai oleh pasukan Brentford berbanding pemainnya semasa perlawanan tersebut.

  Tetapi pendekatan tegas Ten Hag telah membuahkan hasil kerana dia juga memenangi sokongan kelab dalam pertikaian yang menyaksikan Cristiano Ronaldo meninggalkan kelab pada pertengahan musim ke Arab Saudi.

  “Dia telah membuktikan bahawa dia mempunyai kesungguhan, keyakinan dan kuasa untuk membuat keputusan besar,” kata bekas kapten United, Gary Neville mengenai pengurusan pasukan Ten Hag.

  Namun, peminat United berbalah harapan, mengenai pencapaian pengurus mereka itu mendapat sokongan yang betul, dan proses penjualan kelab yang kini berlarutan sehingga mengancam untuk mengheret sepanjang jendela perpindahan musim panas. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...