Untung bersih InterContinental Group Hotels AS$48 juta

LONDON, 10 OGOS – InterContinental Group Hotels hari ini mengumumkan pengembalian keuntungan pada separuh pertama ketika kempen vaksinasi dan pengurangan sekatan meningkatkan permintaan perjalanan.

InterContinental, yang jenamanya juga merangkumi Crowne Plaza dan Holiday Inn, melaporkan keuntungan bersih AS$48 juta (40.5 juta euro) berbanding dengan kerugian selepas cukai berjumlah AS$210 juta pada separuh pertama tahun sebelumnya.

“Perniagaan meningkat dengan ketara pada separuh pertama tahun 2021, dengan permintaan perjalanan keluar negara kembali meningkat ketika vaksin dilancarkan, sekatan dilonggarkan dan aktiviti ekonomi dibina semula,” kata ketua eksekutif IHG, Keith Barr dalam penyata pendapatan. Barr mengatakan bahawa tempahan domestik di AS dan China merupakan perangsang utama, sementara syarikat itu juga menunjukkan pemulihan perjalanan perniagaan.

Tetapi dia memberi amaran tentang risiko turun naik pada masa depan kerana ‘perjalanan perniagaan, tempahan kumpulan dan perjalanan antarabangsa akan memakan masa untuk pulih sepenuhnya.’

Syarikat memutuskan untuk tidak membayar dividen interim kepada pemegang saham. – AFP