Upacara antiperkauman F1 perlu diperbaiki

BUDAPEST, 20 JULAI – Lewis Hamilton kelmarin sekali lagi meminta para pemandu dan pihak pengurusan Formula Satu (F1) untuk meningkatkan koordinasi terhadap memerangi antiperkauman di dalam sukan dan dalam upacara pra-perlumbaan dengan melakukan penghormatan berlutut.

Juara enam kali itu, pada perlumbaan baru-baru ini melengkapkan kemenangan hatrik di Grand Prix Hungary, mendedahkan bahawa terdapat pergolakan di antara pemandu dan kekurangan perancangan untuk upacara itu, yang merupakan sebahagian daripada kejayaan di acara sukan yang lain.

Hamilton mengatakan bahawa upacara simbolik dan tergesa-gesa yang berlangsung menjelang perlumbaan kelmarin tidak disebutkan atau dirancang dalam mesyuarat taklimat pemandu rasmi dan mengatakan ketua Persatuan Pemandu Grand Prix (GPDA), Romain Grosjean tidak menganggapnya penting.

“Dia tidak menganggapnya penting,” kata Hamilton kepada Sky Sports F1, sambil menambah bahawa Grosjean mencadangkan bahawa satu pertunjukan sokongan dan melakukan penghormatan berlutut sudah cukup.

“Dia fikir sekali sudah cukup dan mereka tidak perlu melakukannya lagi. Saya memberitahunya bahawa ia tidak akan hilang dan kami harus meneruskan perjuangan itu. “Kali ini tidak ada yang menyebutnya dalam taklimat pemandu, tetapi Sebastian (Vettel) mengirim pesanan kepada saya dan kami bersetuju bahawa penting untuk terus melakukannya.” – AFP

Pemandu Mercedes, Lewis Hamilton ketika meraikan kemenangannya di perlumbaan F1 Grand Prix Hungary di litar Hungaroring, Mogyorod, Budapest, Hungary, kelmarin. – AFP