Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Usah buat pembelian panik, beras mencukupi

  SEREMBAN, 15 SEPT – Pengguna di Negeri Sembilan diharap tidak membuat pembelian panik kerana bekalan beras putih tempatan dalam pasaran adalah mencukupi.

  Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Keusahawanan, Sumber Manusia, Perubahan Iklim, Koperasi dan Kepenggunaan, S. Veerapan berkata pembelian panik boleh menyebabkan gangguan rantaian bekalan setempat dan pengguna dinasihatkan agar membeli beras tempatan mengikut keperluan.

  “Bekalan beras tempatan mencukupi, kita cuba hadkan pembelian iaitu 10 kampit beras bagi 5 kilogram (kg) dan 10kg,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pemeriksaan di stor simpanan beras sebuah syarikat pembekal beras di Kuala Sawah, Rantau di sini hari ini.

  Veerapan berkata untuk rekod, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) negeri telah melakukan 167 pemeriksaan di bawah Op Jamin meliputi pasar raya besar, pasar raya, pasar mini, kedai runcit pada 7 Julai hingga 14 September.

  Katanya, sepanjang tempoh tersebut didapati tiada kes penukaran label kampit beras dan harga jualan beras putih tempatan (BPT) adalah mengikut harga kawalan ditetapkan.

  Sementara itu, Pengarah Pejabat Kawalselia Padi dan Beras Cawangan Negeri Sembilan, Irwan Ahmad Rejab berkata, secara keseluruhan sebanyak 3,500 tan beras sebulan diperlukan di negeri ini dan pihaknya mendapatkan bekalan dari luar secara konsisten bagi memenuhi keperluan itu.

  “Pengguna tidak perlu menyimpan stok beras kerana bekalan sentiasa ada setakat ini kami ada terima enam aduan berkenaan beras tempatan tiada di pasaran, bagaimanapun pembekal telah diarahkan untuk menambah stok,” katanya. – Bernama

  Pegawai penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Mohd Azaruddin Hajumat (tengah) menunjukkan harga yang dicetak pada plastik pembungkus beras ketika mengadakan pemeriksaan bekalan beras di gudang penyimpanan Jasmine Food (Seremban) Sdn Bhd, Rantau, kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...