Usaha melindungi peranginan

HAVANA – Tempat peranginan Cuba yang terkenal, Varadero terletak di 140 kilometer Havana sedang menjalani operasi menambah pasir yang banyak untuk menentang hakisan.

Lebih daripada 1.5 juta meter persegi pasir diletakkan di pantai yang indah, untuk panjangnya lebih daripada 22 kilometer di Semenanjung Hicacos yang panjang dan sempit.

Pada bulan Ogos sehingga Oktober, fasa pertama dalam operasi ini dirancang untuk dijalankan di enam bahagian utama Varadero.

Pengisian pasir telah disiapkan dengan menggunakan pasir yang sama terkumpul di beberapa tempat. “Kami membawa pasir itu ke zon hakisan,” kata Yasiel Martinez, pengarah pengurusan persekitaran.

Pakar-pakar telah menjalankan satu kajian mengenai keserasian pasir sebelum ini bersama Gamma Investments SA, iaitu syarikat di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Persekitaran.

Ketika taufan Irma menyerang pulau Caribbean pada bulan September 2017, para pakar telah memantau evolusi Varadero dan menilai negeri tersebut.

Kajian mereka telah menunjukkan bahawa membuat kerja pengisian di pantai itu berjaya dan pengurusan bersepadu secara berterusan di pantai itu telah membuktikan bahawa ia sangat berkesan, dan mereka memastikan bahawa Varadero mempunyai jumlah pasir yang mencukupi untuk menangani cuaca yang melampau. – Xinhua

Tempat peranginan yang terkenal di Cuba, Varadero.- Agensi