Usahakan produk kurma untuk bertahan hidup

GAZA – Amal Abu Sbitan, seorang wanita Palestin dari Deir al-Balah di Semenanjung Gaza tengah, menghabiskan kira-kira 12 jam sehari untuk membuat produk kurma bersama jirannya.

Ibu kepada tiga orang anak berusia 45 tahun menghabiskan musim kurma untuk membuat produk berkaitan dalam usaha untuk menghasilkan wang yang cukup agar keluarganya dapat bertahan sepanjang tahun. Sebagai satu-satunya pencari nafkah keluarganya, dia menghasilkan kira-kira 900kg buah kurma; dua pertiga daripada jumlah itu dijual ke pasaran tempatan, sementara selebihnya akan digunakan dalam pembuatan kuih tradisional.

Selain itu, dia juga menghasilkan jem, jus dan banyak produk lain daripada kurma sepanjang tahun.

“Saya memperoleh kira-kira AS$500 sepanjang musim, sementara saya memperoleh sekitar AS$100 sebulan,” kata wanita itu, sambil menambah bahawa ia cukup untuk memastikan keluarganya bertahan di tengah-tengah krisis ekonomi.

Amal, dan juga ratusan wanita Palestin yang lain, telah memulakan projeknya sendiri sejak pihak berkuasa Israel mengenakan sekatan ketatnya di kawasan pantai pada tahun 2007.

Kelihatan seorang wanita menjemur buah kurma di kota Dir Al Balah, di tengah Semenanjung Gaza. – Xinhua
Membuat produk berasaskan buah kurma merupakan salah satu cara bagi kaum wanita Palestin sejak pihak berkuasa Israel mengenakan sekatan ketatnya di kawasan pantai pada tahun 2007. – Xinhua

“Kami bukan wanita berpendidikan, tetapi kami dapat membuat dan menyiapkan produk kurma buatan tangan, yang sukar dicari bagi mereka yang tinggal di bandar-bandar,” kata Amal, sambil menambah bahawa dia dan rakan-rakannya juga menghidupkan kembali lagu-lagu rakyat Palestin sambil membuat produk tersebut.

Fathiya Abu Amra, seorang lagi wanita Palestin berusia 50an, adalah ibu kepada enam orang anak. Dia memberitahu media bahawa dia belajar membuat produk kurma daripada ibunya, sambil menambah bahawa “produk tradisional seperti itu membantu kita menjana wang pada hari-hari sukar seperti sekarang.”

Israel telah melakukan sekatan ketat di Semenanjung Gaza sejak Hamas merampas wilayah pada musim panas 2007 dari pasukan keselamatan Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

Akibatnya, kira-kira 85 peratus penduduk Gaza hidup di bawah garis kemiskinan dengan pendapatan individu hanya AS$2 sehari. Pada masa ini, 300,000 orang menganggur di kawasan pantai, menurut data yang dikeluarkan oleh Biro Statistik Pusat Palestin (PCBS). Dalam usaha membantu 20 wanita dari kota Khan Younis, Pusat Pembangunan Maan membiayai projek tempatan yang mendorong wanita miskin membuat produk kurma untuk memasarkannya di pasar tempatan.Muhammed Qudaih, seorang penyelaras pusat Maan, mengatakan kepada media bahawa pasukannya mengemukakan idea untuk melancarkan inisiatif tersebut sebagai hasil kajian mengenai keadaan pasaran tempatan.

“Pasaran kami bergantung pada import, termasuk produk kurma, sementara kami dapat memenuhi keperluan mereka dengan mendorong pekerja tempatan kami untuk menghasilkan produk yang diperlukan,” kata Qudaih.

“Pada masa ini, kami menyasarkan wanita yang berpusat di kawasan terpencil, tetapi kemudian kami akan menumpukan lebih banyak wanita walaupun mereka tinggal di bandar,” jelasnya. – Xinhua