Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

USDA perkasa peraturan makanan organik

NEW YORK, 20 JAN – Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) baru-baru ini memperkenalkan peraturan baharu untuk menguatkan pengawasan terhadap label ‘organik’ pada makanan, selepas beberapa kes penipuan yang signifikan.

Peraturan terakhir, yang merupakan pembaharuan terbesar kepada peraturan makanan organik Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 1990, mengetatkan syarat-syarat pensijilan bagi rantaian bekalan makanan organik, memerlukan sijil untuk barangan import dan menguatkan protokol pemeriksaan.

Untuk layak mendapat status organik yang sedang berkembang di Amerika Syarikat, makanan berkenaan harus dihasilkan tanpa menggunakan kebanyakan baja sintetik, racun perosak, antibiotik atau kejuruteraan genetik.

“Tujuan peraturan baharu ini adalah untuk menguatkan kepercayaan pembeli, petani, dan mereka yang beralih kepada penghasilan organik,” kata Jenny Lester Moffitt, setiausaha rendah bahagian pemasaran dan program pengawalseliaan USDA.

“Kejayaan ini adalah satu lagi bukti bahawa USDA sepenuhnya menyokong jenama organik,” kata Moffitt mengenai dasar itu, yang akan dikuatkuasakan mulai 20 Mac.

Jualan makanan organik telah meningkat lebih daripada dua kali ganda dalam 10 tahun lepas, mencapai AS$57.5 bilion pada tahun 2021, menurut Persatuan Perdagangan Organik (OTA).

OTA memuji peraturan baharu itu, dengan mengatakan bahawa dasar itu “akan mempunyai implikasi yang penting dan impak jangka masa panjang ke atas sektor organik dan akan banyak membantu mengelak dan mengesan penipuan organik serta melindungi integriti produk organik di sepanjang rantaian bekalan.” – AFP

Lada hitam organik boleh didapati di kedai runcit. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -