USGA batal kelayakan Terbuka AS

NEW YORK, 19 MEI – Persatuan Golf AS (USGA) telah membatalkan kelayakan bagi Terbuka AS, yang dijadualkan untuk Winged Foot di Mamaroneck, New York, pada bulan September.

Kejohanan utama tersebut pada asalnya akan diadakan pada 18 hingga 21 Jun di Winged Foot, dan ditunda sebagai sebahagian dari perubahan kalendar golf antarabangsa disebabkan oleh pandemik koronavirus.

Walaupun Terbuka AS tetap akan dilangsungkan pada 17 hingga 20 September, USGA mengatakan kelayakan tempatan, bahagian dan kelayakan final tidak akan diadakan.

“Seperti yang anda dapat bayangkan, ini merupakan keputusan yang sangat sukar, kerana kelayakan adalah tonggak kejuaraan USGA,” kata John Bodenhamer, pengarah kanan Kejuaraan bagi USGA.

Badan pengurusan berkata padang-padang bagi Terbuka AS dan Terbuka AS Wanita akan diisi dengan sepenuhnya melalui pengecualian, dengan maklumat mengenai kategori pengecualian yang diperluas akan tersedia dalam beberapa minggu akan datang.

“Kami sangat berbangga dengan kenyataan bahawa ribuan orang biasanya masuk untuk mengejar impian mereka untuk layak ke kejuaraan USGA dan kami sangat menyesal kerana mereka tidak dapat merealisasikan peluang tahun ini,” kata Bodenhamer.

“Tetapi struktur ini memberikan laluan terbaik untuk maju ke hadapan bagi kami untuk mengadakan kejohanan ini pada tahun 2020.”

Lapan dari sembilan tahun yang lalu, lebih 9,000 pemain profesional dan amatur dengan kekurangan 1.4 atau lebih rendah memasuki kelayakan Terbuka AS.

Kelayakan akhir Terbuka AS, bermain melebihi 36 lubang, telah dijadualkan diadakan di lapan kawasan di AS, satu di Kanada, satu di Jepun dan satu di England, pada bulan Mei dan Jun. – AFP

Persatuan Golf AS (USGA) telah membatalkan kelayakan bagi Terbuka AS, yang dijadualkan pada bulan September. Kejohanan utama tersebut pada asalnya akan diadakan pada 18 hingga 21 Jun di Winged Foot telah ditunda kerana perubahan kalendar golf antarabangsa. – AFP