USPS lebih mesra alam dengan kenderaan elektrik

WASHINGTON, 24 FEB – Pejabat Pos Amerika Syarikat (USPS) mengatakan semalam bahawa ia telah memilih Oshkosh Defense untuk membina kenderaan penghantar suratnya kepada generasi baharu, sebagai sebahagian daripada usaha untuk menjadikan USPS lebih mesra alam dengan menukar sebahagian pengangkutannya kepada kenderaan elektrik.

Oshkosh Defense, yang berpangkalan di Wisconsin, akan mengumpulkan 50,000 hingga 165,000 Kenderaan Penghantaran Generasi Berikutnya yang baharu di kemudahan pembuatan AS yang ada. Perbelanjaan awal bernilai AS$482 juta diperuntukkan untuk membina sebuah kilang.

USPS menyifatkan perjanjian itu sebagai yang pertama dalam usaha 10 tahun bernilai berbilion dolar untuk menggantikan kenderaan penghantarannya.

Perkhidmatan pos terakhir mengemas kini trak penghantaran suratnya 30 tahun yang lalu dan terdapat perubahan besar dalam operasi perkhidmatan sejak itu. Jumlah surat tradisional telah menurun, sementara perkhidmatan sekarang memberikan berjuta-juta pakej dari peruncit dalam talian seperti Amazon yang tidak wujud ketika kenderaan sebelumnya diperkenalkan.

Kenderaan baharu akan mempunyai lebih banyak ruang untuk pakej dan akan diperbaharui dengan standard keselamatan dan kemampuan pemanduan moden seperti kamera, beg udara dan sistem penghindaran perlanggaran. Kenderaan itu juga akan menjadi gabungan elektrik dan petrol, tetapi kenderaan baharu yang digerakkan petrol akan memiliki kemampuan untuk dipasang dengan sistem elektrik baharu pada masa akan datang. – AP

USPS akan menjadi lebih mesra alam dengan membina kenderaan penghantaran generasi baharu, iaitu kenderaan elektrik. – AP