Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  UTB raikan kecemerlangan

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 SEPT – Bersempena Majlis Konvokesyen 2023, Universiti Teknologi Brunei (UTB) telah mengadakan Majlis Anugerah Kecemerlangan UTB 2023 di Dewan Plenari, Pusat Persidangan Antarabangsa (ICC), Berakas, kelmarin.

  Majlis meraikan Anugerah Kecemerlangan Kakitangan (SEA); Anugerah Naib Canselor; Anugerah Kecemerlangan Pelajar Universiti; Anugerah Kertas Penyelidikan Cemerlang; Anugerah Senarai Dekan; Anugerah Aktiviti Kokurikulum atau Pasport Pencapaian Pelajar (SAP); dan Anugerah Pilihan Ramai untuk Pameran Projek UTB 2023.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh selaku Pengerusi Ahli Majlis UTB.

  Turut hadir ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Rakyat China ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Xiao Jianguo; Naib Canselor UTB, Datin Paduka Profesor Dr Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman dan ahli-ahli Majlis UTB yang lain.

  Pada majlis itu, Yang Berhormat Datin menyampaikan anugerah kepada penerima SEA dalam Pengajaran, Penyelidikan, Anugerah Kecemerlangan Pentadbiran untuk Staf Akademik dan Kakitangan Bukan Akademik; dan Anugerah Khas.

  Yang Berhormat Menteri Pendidikan menyampaikan Anugerah Naib Canselor kepada Awang Nabil Safwan bin Suhili. – Gambar serahan UTB
  Yang Berhormat Menteri Pendidikan dan Naib Canselor UTB bergambar ramai bersama penerima Anugerah Kecemerlangan Staf. – Gambar serahan UTB

  Seramai 17 orang ahli akademik dan kakitangan telah dianugerahkan atas perkhidmatan cemerlang mereka kepada universiti pada tahun ini. Para penerima masing-masing menerima plak, sijil pengiktirafan dan wang tunai $1,000. Manakala itu, penerima anugerah khas menerima sijil.

  Majlis kemudiannya diteruskan dengan tetamu kehormat menyampaikan Anugerah Kecemerlangan Graduan dalam pelbagai kategori kepada graduan yang telah berjaya menamatkan pengajian dan cemerlang dalam program akademik masing-masing.

  Penaja Anugerah Kecemerlangan Graduan termasuk Kedutaan Republik Rakyat China di Brunei Darussalam; Syarikat Minyak Brunei Shell Sdn Bhd (BSP); Brunei LNG Sdn Bhd; McDonald’s Brunei; Petrokon Utama Sdn Bhd; Pihak berkuasa Industri Info-Komunikasi Brunei Darussalam (AITI); Bank Baiduri; Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD); Hengyi Industries Sdn Bhd; ITPSS Sdn Bhd; Golden Corporation Sdn Bhd; Brunei Fertilizers Industries Sdn Bhd; Institusi Jurutera Mekanikal Brunei Darussalam (IMECHE-Brunei); Shiham Sdn Bhd; Datastream Digital Sdn Bhd (DST); Syarikat Perkapalan Belait (Brunei) Sdn Bhd; Takaful Brunei AM Sdn Bhd; Ideal Food Industries Sdn Bhd; Dynamik Technologies Sdn Bhd; PUJA; Ar Siti Rozaimeriyanty binti Dato Seri Laila Jasa Haji Abdul Rahman; Institusi Kejuruteraan dan Teknologi (IET) Negara Brunei Darussalam; Perdagangan Jetwires dan Perkhidmatan Elektrik; Soon Loo; Syarikat Pelabuhan Muara Sdn Bhd; Persatuan Komputer British; Sekolah Perniagaan UTB; dan penaja tanpa nama yang lain.

  Kemudian, acara diteruskan dengan penyampaian Anugerah Senarai Dekan, Anugerah Aktiviti Kokurikulum atau Anugerah Pasport Pencapaian Pelajar (SAP), dan Anugerah Pilihan Ramai oleh Setiausaha Tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Ir Haji Mohammad Nazri bin Haji Mohammad Yusof.

  Kira-kira 52 penerima daripada pelbagai fakulti dan sekolah yang telah menunjukkan pencapaian akademik yang membanggakan dalam pengajian mereka menerima Anugerah Senarai Dekan.

  Lapan penerima turut dianugerahkan bagi Aktiviti Kokurikulum Pelajar yang merangkumi Pencapaian Kemahiran Hidup Cemerlang, Anugerah Agama Tertinggi (Lelaki), Anugerah Agama Terunggul (Perempuan), Lelaki Sukan UTB, Wanita Sukan UTB, Khidmat Masyarakat, dan Budaya Tertinggi.

  Sementara itu, lapan penerima telah dianugerahkan Anugerah Pilihan Ramai untuk Pameran Projek UTB 2023.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...