Friday, June 2, 2023
27.4 C
Brunei

  -

  UTB tawar 5 program ijazah baharu

  Oleh Nurdiyanah R.
  Gambar serahan UTB

  BANDAR SERI BEGAWAN, 27 JAN – Universiti Teknologi Brunei (UTB) telah memperkenalkan lima program ijazah baharu bagi sesi akademik 2023 / 2024 menjelang Ekspo Pengajian Tinggi Maya dan Hari Terbuka UTB 2023 bulan depan.

  Program-program baharu berkenaan merangkumi bidang-bidang yang menarik dalam peringkat sarjana muda dan pasca siswazah khususnya bagi para pelajar yang berminat untuk melanjutkan pendidikan mereka dalam bidang pakar pemakanan, arkitek profesional, pembangun permainan video atau mungkin penganalisis keselamatan siber.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan UTB, peluasan tawaran program berkenaan bertujuan untuk memberikan golongan pelajar pengalaman akademik yang lebih pelbagai dan peluang mengikuti penempatan industri dan penyelidikan.

  Program baharu itu juga sejajar dengan matlamat Wawasan Brunei 2035 iaitu melahirkan graduan yang industry-ready dan dilengkapi dengan kemahiran abad ke-21 untuk membantu membentuk masa depan yang mampan bagi Negara Brunei Darussalam.

  Program-program baharu yang ditawarkan berkenaan ialah Sarjana Muda Sains (BSc) dalam Sains Makanan dan Pemakanan Manusia, Sarjana Sains (MSc) dalam Sains dan Teknologi Makanan (kerja kursus), BSc dalam Media Digital (pengkhususan sama ada dalam Reka Bentuk Kandungan Digital atau Pembangunan Permainan Video), MSc dalam Keselamatan Siber, dan MSc dalam Seni Bina.

  Dr Haji Shahrul Tazrajiman pula menjelaskan mengenai BSc dalam Media Digital.
  Profesor Dr Yulfian Aminanda menjelaskan mengenai program MSc dalam Seni Bina.
  Dr Namasivayam Navaranjan menjelaskan mengenai program BSc dalam Sains Makanan dan Pemakanan Manusia dan MSc dalam Sains dan Teknologi Makanan.

  Dekan Pusat Sains Gunaan dan Matematik, Dr Namasivayam Navaranjan menjelaskan bahawa bagi BSc dalam Sains Makanan dan Pemakanan Manusia, semasa program tiga tahun itu, para pelajar akan belajar tentang sains dan teknologi makanan, kesihatan manusia dan pemakanan, serta menjalani latihan industri pada semester akhir mereka.

  Para graduan boleh bekerja di beberapa tempat tertentu antaranya hospital dan pusat kesihatan, pemasaran makanan dan pembangunan produk, pemakanan dan kesejahteraan sukan, dan universiti-universiti dan syarikat farmaseutikal.

  “Ia lebih daripada bekerja sebagai pakar pemakanan atau pakar diet, graduan program ini berada dalam kedudukan terbaik untuk membuat perubahan,” tambahnya.

  MSc dalam Sains dan Tek-nologi Makanan BSc) dalam Sains Makanan dan Pemakanan Manusia direka untuk mendapatkan akreditasi daripada organisasi antarabangsa.

  Golongan pelajar kedua-dua program berkenaan akan mendapat pengalaman praktikal yang luas daripada makmal dan rakan industri UTB, lebih-lebih lagi, kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam telah menyediakan sokongan kewangan untuk mewujudkan infrastruktur bagi sekolah menampung semua sumber penting untuk program-program ini, yang kini dalam fasa pertama pembinaan.

  Menyentuh program BSc dalam Media Digital, Dekan Pusat Pengajian Pengkomputeran dan Informatik, Dr Haji Shahrul Tazrajiman bin HajiTajuddin menyatakan bahawa dengan ijazah dalam reka bentuk kandungan digital atau pembangunan permainan, peluang pekerjaan di kedua-dua industri kreatif tempatan dan antarabangsa akan dapat diakses.

  Para graduan nanti boleh bekerja dalam pelbagai bidang, termasuk pembangunan kandungan multimedia, reka bentuk grafik, reka bentuk bunyi, seni digital dan animasi, pemodelan 3D, pembangunan permainan video, pembangunan aplikasi realiti maya (VR) dan sebagainya.

  Program MSc dalam Keselamatan Siber pula bertujuan untuk mengajar prinsip, amalan dan alatan keselamatan terkini supaya graduan akan dapat melindungi rangkaian dan data daripada serangan siber.

  Mereka akan memahami cara untuk mendapatkan infrastruktur siber, melaksanakan pengurusan risiko, analisis perisian hasad dan menjalankan forensik digital.

  Program satu tahun berkenaan juga bertujuan untuk menyediakan kemahiran tentang cara memantau sistem dan mengurangkan ancaman, serta membolehkan pelajar memahami dan mengurus faktor manusia dalam keselamatan siber.

  UTB kini sedang mengusahakan inisiatif dengan ASEAN-Korea Cooperation Fund (AKCF) untuk membina kapasiti profesional keselamatan siber di ASEAN.

  Sementara itu, bagi program MSc dalam Seni Bina, Dekan Sekolah Reka Bentuk, Profesor Dr Yulfian Aminanda menjelaskan ia bertujuan untuk pengiktirafan tempatan dan antarabangsa daripada badan profesional yang terdiri daripada Lembaga Arkitek, Jurutera Profesional dan Juruukur Bahan Brunei Darussalam (BAPEQS) dan RIBA United Kingdom, melengkapkan pelajar dengan kemahiran abad ke-21.

  Menurut UTB, dengan perubahan baharu yang menarik tersebut dan peluasan program ijazah di UTB tahun ini, pihak universiti yakin dapat menyediakan graduannya dengan pengalaman akademik yang pelbagai yang pasti akan menyokong aspirasi negara.

  Para pemohon yang ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai program baharu berkenaan dan kursus ijazah lain yang ditawarkan di UTB boleh mengikuti Ekspo Pendidikan Tinggi Maya 2023 yang akan diadakan secara maya pada 13 hingga 16 Februari, dan semasa Hari Terbuka UTB 2023 selama dua hari pada 15 dan 16 Februari di Dewan Serbaguna, UTB.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun, AS sahkan kerjasama, tentang pelancaran satelit Korea Utara

  TOKYO, 2 JUN - Menteri Pertahanan Jepun, Yasukazu Hamada dan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengesahkan kelmarin bahawa kedua-dua negara akan bekerjasama menentang pelancaran...
  - Advertisment -