Utusan AS sedia bertemu Korea U ‘bila, di mana saja’

SEOUL, 21 JUN – Perwakilan khas Amerika Syarikat (AS) bagi Korea Utara hari ini menawarkan untuk bertemu dengan Pyongyang ‘di mana, bila-bila saja tanpa prasyarat’, dengan tiada hubungan awam setakat ini antara pentadbiran Biden dan negara bersenjata nuklear itu.

Ucapan Sung Kim muncul selepas pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un minggu lalu memberi reaksi pertamanya kepada tinjauan Washington mengenai pendekatannya terhadap negara terasing itu, mengatakan Pyongyang perlu bersedia bagi ke-dua-dua ‘dialog dan konfrontasi’.

Pentadbiran Biden sebelumnya berjanji usaha diplomatik termasuk ‘pendekatan praktikal dan penentu ukur’ untuk memujuk Utara melepaskan senjata nuklearnya dan program peluru berpandu balistik.

“Kami berharap yang DPRK akan memberi respons positif kepada jangkauan kami dan tawaran untuk bertemu di mana dan bila-bila saja tanpa prasyarat,” kata utusan AS, Kim semasa lawatan lima hari ke Korea Selatan, sekutu Washington.

Minggu lalu, Kim Jong Un berkata situasi makanan negara itu dalam keadaan ‘getir’, manakala penyiaran Pyongyang, KCTV mengatakan kelmarin pemimpin Kim dan pegawai atasan telah membincangkan ‘langkah darurat’ untuk menangani ‘krisis makanan semasa’ negara itu. – AFP

Sung Kim semasa mesyuarat di Seoul pada 21 Jun. – AFP