Valencia terkilan Atletico menyerang kembali

SEVILLE, SEPANYOL, 23 JAN – Atletico Madrid melakar kemunculan semula yang menakjubkan kelmarin dengan menjaringkan gol pada minit ke-91 dan ke-93 untuk meraih kemenangan 3-2 ke atas Valencia yang diharapkan Diego Simeone dapat menghidupkan semula musim mereka.

Atletico tunduk penuh kekecewaan di Wanda Metropolitano apabila Yunus Musah dan Hugo Duro menjaringkan dua gol untuk Valencia pada separuh masa.

Matheus Cunha berhasil menyamakan kedudukan selepas sejam untuk Atletico tetapi sebenarnya telah diselamatkan pada masa kecederaan, apabila Angel Correa menyamakan kedudukan dan dua minit kemudian, Mario Hermoso menjaringkan gol kemenangan untuk melengkapkan kemunculan semula yang luar biasa.

Selepas enam kekalahan dalam 10 perlawanan yang lalu, Atletico berharap untuk mendapatkan kemenangan yang akan membantu mereka masuk ke dalam musim kejuaraan separuh kedua tersebut.

Simeone gembira pada wisel penamat, meraikannya dengan para pemain dan penyokong seperti seorang jurulatih yang mempunyai kedudukan sendiri dipersoalkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

“Ia adalah separuh masa pertama di mana kami bukan diri kami sendiri,” ujar Simeone.

“Kami masuk separuh masa dengan merasa kecewa, gementar dan sedih. Kami berkata jika kami terpaksa kalah, kami akan kalah dengan bangga, dengan keberanian, dan jika kami menjaringkan gol, penyokong akan membangkitkan kami semula, seperti yang baru sahaja berlaku.” – AFP

Reaksi Koke meraikan kemenangan bersama Angel Correa pada penghujung perlawanan La Liga Sepanyol antara Atletico Madrid dan Valencia di stadium Wanda Metropolitano di Madrid, 22 Januari. – AP