Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Van Aert menang Jelajah Britain kedua

  LONDON, 12 SEPT – Wout van Aert memenangi Jelajah Britain buat kali kedua dalam tempoh tiga tahun ketika pelumba Belgium itu merangkul kejuaraan dengan jarak tiga saat, baru-baru ini.

  Pelumba Jumbo-Visma itu mengekalkan kelebihan semalamannya di peringkat kelapan dan terakhir untuk memastikan kejuaraan dalam acara yang kali terakhir dimenanginya pada 2021.

  Penganjur menghentikan perlumbaan selama kira-kira setengah jam selepas kemalangan di laluan yang tidak berkaitan dengan perlumbaan.

  Seorang dilaporkan cedera dan sebahagian daripada perlumbaan di atas gunung Bwlch tidak diteruskan.

  Carlos Rodriguez dari Ineos Grenadiers memenangi peringkat kelapan dari Taman Daerah Margam ke Caerphilly.

  Wout van Aert meraikan kejayaan selepas memenangi Jelajah Britain di Caerphilly, Wales pada 10 September. – AP

  Pelumba Sepanyol itu perlu mengurangkan defisit 39 saat untuk menjulang kejuaraan Van Aert, tetapi hanya boleh menamatkan 11 saat di hadapan pesaingnya.

  Tobias Halland Johannessen dari Uno-X menduduki tempat kedua keseluruhan, dengan pelumba Australia, Damien Howsen dari Q36.5 di tempat ketiga dalam klasifikasi umum.

  James Fouche dari New Zealand memenangi gelaran raja gunung untuk pendaki terbaik.

  “Sangat hebat,” kata Van Aert. “Kami mengalami minggu yang menakjubkan sebagai satu pasukan, bermula dengan lima kemenangan peringkat berturut-turut. Ia agak luar biasa.

  “Bermula dari itu, banyak tekanan ke atas kami dalam perlumbaan ini, tetapi kami berjaya menguasai setiap peringkat. Jadi kami sangat berbangga, terutamanya untuk menamatkan kerja berpasukan itu.

  “Ia merupakan peringkat yang sangat sukar dengan laluan tahun ini. Hujung minggu benar-benar menentukan dan kami benar-benar menyertainya,” tambahnya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...