Varian Delta tidak jangkiti kanak-kanak – WHO

GENEVA, 1 OGOS – Varian Delta dari koronavirus tidak secara khusus menyasarkan kanak-kanak, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kelmarin.

Ketua teknikal WHO COVID-19, Maria Van Kerkhove berkata, bukti menunjukkan bahawa varian yang pertama kali dikesan di India hanya menjangkiti kalangan orang yang melakukan perkumpulan sosial.

“Biar saya terangkan: Kami tidak melihat varian Delta secara khusus menyasarkan kanak-kanak,” kata pakar AS itu pada sidang media.

Delta kini telah dikesan di 132 negara dan lebih mudah merebak daripada versi virus sebelumnya, termasuk varian lain yang menjadi perhatian.

Agensi kesihatan PBB mengatakan bahawa kajian sedang dijalankan untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai varian Delta dan mengapa ia lebih mudah merebak.

“Terdapat beberapa saranan bahawa varian tersebut secara khusus menyasarkan anak-anak, tetapi sebenarnya tidak demikian. Apa yang kita lihat adalah bahawa varian tersebut akan menyasarkan mereka yang berkumpul sosial,” kata Van Kerkhove.

“Apa yang kita lihat adalah bahawa varian itu akan menjangkiti orang jika mereka tidak mengambil tindakan pencegahan yang tepat,” katanya, merujuk pada langkah-langkah seperti penjarakan fizikal dan mengelakkan berkumpul di tempat sesak.

WHO telah menerbitkan rancangan yang memperincikan cara di mana sekolah dapat dibuka semula dan tetap terbuka dengan selamat. – AFP

Seorang pelajar memakai penutup mulut dan hidung semasa membuat kerja di sebuah sekolah di White Plains, New York. Menurut WHO varian Delta tidak menyasarkan kanak-kanak. – AP