Friday, March 24, 2023
28 C
Brunei

-

Variasi baharu strawberi Jepun tarik ramai peminat

TOKYO – Rasa manis dan masam strawberi menarik minat lelaki dan wanita, muda dan tua, dan yang terkini, musim buah tersebut sudah tiba.

Dengan pengenalan variasi baharu, mereka yang menggemarinya berseronok sakan memilih kegemaran mereka, ketika pusat-pusat pengeluaran berdepan persaingan yang sengit.

Jenama baharu

Selain variasi strawberi yang popular seperti Sky Berry dan Amaou, jenama yang tidak begitu dikenali oleh pengguna seperti Tochiaika dan Ichigosan juga boleh didapati di Tsukiji Sadamatsu, sebuah kedai sayur yang terletak di Pusat Beli-Belah Keio di Shinjuku Ward, Tokyo.

Variasi ini telah diperkenalkan hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan kira-kira 15 daripadanya disimpan di rak kedai pada pertengahan Januari.

Apabila tiba bulan Februari dan Mac, musim kemuncak untuk strawberi, kedai tersebut mengatakan ia mempunyai 20 jenis strawberi dijual pada harga kira-kira ¥900 hingga ¥4,000 sebungkus.

Parfait strawberi menggunakan strawberi yang dihasilkan di Wilayah Shizuoka. – ANN/ Japan News
Pelbagai jenis jenama strawberi dijual di Tsukiji Sadamatsu di Wad Shinjuku, Tokyo. – ANN/ Japan News
Parfait strawberi yang ditawarkan di Hotel Nikko Nara. – ANN/ Japan News

“Pelbagai jenis strawberi yang tersedia telah meningkat secara mendadak sejak beberapa tahun kebelakangan ini,” kata salah seorang kakitangan kedai tersebut.

“Ramai yang berkata ‘Saya sudah menikmati Amaou sebelumnya, jadi hari ini saya akan mencuba sesuatu yang lain.” Terdapat semakin ramai pelanggan yang seronok mencari yang kegemaran mereka untuk dibeli.”

Beliau berkata trend terkini ialah variasi baharu lebih manis dan kurang berasid.

Menurut statistik dari Pasar Borong Pusat di Tokyo, pasaran mengendalikan 25,895 tan strawberi pada 2011, dengan empat variasi teratas menyumbang 87 peratus daripada jumlah itu, termasuk Tochiotome pada 12,880 tan dan Amaou pada 4,399 tan.

Bagaimanapun, peratusan empat teratas tersebut menyusut kepada 72 peratus menjelang 2021, manakala variasi lain meningkat.

Ini adalah hasil daripada kejayaan penjenamaan Amaou, yang pertama kali dijual pada tahun 2003 di tengah-tengah penurunan harga strawberi, dan peningkatan strawberi lain yang sejajar dengan Amaou.

Jenama Tochiaika telah dilancarkan pada 2019 oleh Wilayah Tochigi, pengeluar strawberi utama negara. Strawberi Tochiaika mempunyai korteks yang lebih besar dan lebih manis daripada variasi Tochiotome utama Tochigi.

Apabila dipotong separuh memanjang, hujung yang telah dipotong mempunyai bentuk hati.

Ia telah diterima baik oleh pasaran, dan Wilayah Tochigi merancang untuk meningkatkan kawasan penanaman Tochiaika kepada 80 peratus daripada semua strawberi yang ditanam di wilayah itu.

Menurut seorang pegawai di Institut Penyelidikan Strawberi Stesen Eksperimen Pertanian Wilayah Tochigi, terdapat lebih daripada 300 jenis strawberi berdaftar di negara ini.

Ia mengambil masa kira-kira tujuh tahun untuk membangunkan variasi strawberi baharu. Terdapat lebih daripada 40 variasi yang mana permohonan untuk pendaftaran variasi telah difailkan sejak 2020 tetapi belum lagi didaftarkan. Variasi baru dijangka muncul satu demi satu.

Kawasan pengeluaran baru

Kawasan selain daripada pusat pengeluaran strawberi utama telah berjaya menjenamakan strawberi mereka juga.

Kerajaan wilayah Fukushima telah membangunkan pelbagai jenis strawberi yang dipanggil Yuyake Berry musim ini selepas 10 tahun berusaha. Ia merupakan variasi baharu pertama di wilayah itu dalam kira-kira 20 tahun dan dicirikan oleh keasidan yang rendah dan rasa manis yang kuat.

“Wilayah Fukushima ialah pusat pengeluaran buah-buahan utama, tetapi ia tidak mengeluarkan buah musim sejuk. Kami ingin menubuhkan Yuyake Berry sebagai jenama baharu,” kata seorang pegawai wilayah.

Wilayah Nara telah memasarkan variasi baharu strawberi sejak beberapa tahun lalu, termasuk Tamahime, Nanoka dan Nara Akari.

Hotel Nikko Nara di Wilayah Nara mengadakan pesta parfait strawberi sehingga akhir Mac.

Salon de Cafe Shiseido Parlour di Ginza, Tokyo, menawarkan parfait dari Januari hingga April, setiap bulan menggunakan tiga hingga empat jenama strawberi berbeza yang lazat.

Pada bulan Februari, kedai kopi itu menggunakan jenis strawberi yang jarang ditemui dari Shizuoka dan wilayah lain.

“Oleh kerana pembangunan variasi strawberi baharu menelan kos yang tinggi, maka perkara biasa bagi kerajaan tempatan membangunkan variasi baharu dengan persaingan untuk penjenamaan tempatan semakin sengit. Pengguna lebih seronok memilih variasi baharu jika mereka tahu sifatnya,” kata Shinichi Hangui, seorang profesor di Universiti Pertanian Tokyo. – ANN/Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -