Variasi K-drama dengan pelbagai genre

Oleh Adiiwira

Pada ketika ini, drama-drama Melayu semakin banyak diterbitkan dan disiarkan di pelbagai rangkaian televisyen. Namun persaingannya tetap sengit dengan drama-drama Korea Selatan (K-drama) yang semakin banyak diikuti oleh para golongan remaja.

Bagaimanapun terdetik di fikiran penulis, bagaimana drama yang berasal dari luar negara menjadi kegilaan para remaja ketika ini? Ada yang mengatakan disebabkan para pelakonnya yang cantik dan kacak. Ada juga yang mengatakan ceritanya ‘fresh’ yang tidak ada pada drama-drama Melayu. Mungkin suatu masa penulis cuba merungkainya dalam suatu ruangan nanti.

Dalam ruangan ini, penulis hanya menyenaraikan beberapa K-drama yang sedang dan akan dimainkan untuk diikuti para penonton:

Start-Up

Drama pertama yang dikongsikan penulis ini merupakan sebuah drama bergenre komedi percintaan yang diarahkan oleh Oh Choong Hwan yang sebelumnya pernah mengarahkan drama popular seperti Hotel Del Luna, Doctors dan While You Were Sleeping.

Drama ini akan ditayangkan pada bulan 10 Oktober 2020 di rangkaian tvN. Antara barisan pelakon yang membintangi drama ini adalah Kim Kang Hoon, Kim Seon Ho, Nam Joo Hyeok, Bae Suzy, Kang Han Na dan ramai lagi.

Start-Up merupakan sebuah drama bergenre komedi percintaan yang diarahkan oleh Oh Choong Hwan. – Agensi

Start-Up berkisar di Lembah Silikon fiksyen Korea Selatan, yang disebut Sandbox, dan menceritakan kisah orang dalam dunia syarikat permulaan.

Seo Dal Mi bermimpi menjadi Steve Jobs dari Korea. Dia adalah penggembara yang tidak begitu senang, tetapi mempunyai rancangan besar untuk dirinya sendiri. Dia juga memiliki pengalaman dalam berbagai pekerjaan separuh masa dan merupakan orang yang sangat bertenaga.

Nam Do San adalah pengasas Samsan Tech. Dia pernah menjadi kebanggaan keluarganya sebagai genius dalam matematik, tetapi sejak dua tahun kebelakangan ini, dia tidak ke mana-mana dengan pelaburan syarikatnya. Ternyata Seo Dal Mi mengingatnya sebagai ‘cinta pertamanya yang hebat’, dan dia memutuskan untuk memulakan startup dengan harapan dapat mengubah kesalahfahaman Seo Dal Mi menjadi kenyataan.

Terakhir, CEO Won In Jae mempunyai semua perkara yang dihormati oleh masyarakat: latar belakang pendidikan, penampilan cantik, dan wang. Dia menganggap latar belakangnya sebagai generasi kedua chaebol sebagai kelemahan dan melakukan segala yang dia mampu untuk mencipta kejayaan sendiri dan diakui akan kemahirannya. Namun, dia akhirnya digunakan dan dibuang oleh bapanya, dan menjadikan dirinya sebagai pemula.

Alice

Alice merupakan sebuah drama arahan Baek Soo Chan yang merupakan pernah terkenal dengan K-drama lain seperti The Girl Who Sees Smells, Beautiful Gong Shim, dan Into the World Again.

Drama Alice ini memiliki sebanyak 32 episod yang dibintangi oleh Kim Hee-Seon, Joo Won, Kwak Si-Yang, Lee Da-In, dan masih banyak lagi.

Drama ini membawa genre Sci-Fi, fantasi, dan misteri yang mula ditayangkan pada 28 Ogos lalu dan kini baru memasuki dua episod.

Alice menceritakan tentang pada tahun 2050, pembinaan Alice, di mana pengembara masa yang berjaya melakukan perjalanan melalui masa, selesai. Ketika itulah khabar angin mengenai ramalan menyebar, yang menyatakan bahawa perjalanan masa akan segera pudar dalam sejarah. Ketika Yoo Min Hyuk dan Yoon Tae Yi, pasangan, dihantar ke tahun 1992 untuk mendapatkan ramalan yang dikhabarkan, Tae Yi menyedari bahawa dia telah mengandung anak dan memutuskan untuk tinggal di tahun 1992 sendirian.

Setelah menukar namanya menjadi Park Sun Young, dia akhirnya melahirkan seorang anak lelaki yang comel, Park Jin Gyeom. Malangnya, Jin Gyeom menderita tanpa emosi, kesan sampingan dari pendedahan radiasi.

Pada tahun 2010, ketika hidup dengan bergantung pada satu-satunya keluarganya, Sun Young akhirnya dibunuh oleh seseorang. Sudah 10 tahun sejak kematian Sun Young, dan Jin Gyeom menemui Yoon Tae Yi, seorang profesor fizik, yang kelihatan seperti ibunya ketika mengejar pelakunya yang bertanggungjawab atas kematian ibunya.

Missing: The Other Side

Drama ketiga yang dikongsikan penulis ini mungkin sesuai bagi para pembaca atau penonton yang meminati kisah-kisah seram kerana drama ini membawa genre misteri dan seram.

Missing: The Other Side ini merupakan sebuah drama yang diterbitkan oleh MAYS Entertainment dan diarahkan oleh Min Yeon-Hong yang memiliki sebanyak 12 episod.

Status drama ini masih dalam peringkat awal episode kerana ia mula ditayangkan pada 29 Ogos lalu.

Drama ini membawa kisah tentang perkampungan Duon yang penuh misteri dihuni oleh jiwa orang-orang yang hilang dan meninggal dunia. Sekumpulan orang sedang mencari mayat yang hilang, berusaha untuk mengetahui apa yang berlaku kepada mereka.

Kim Wook (Go Soo) adalah seorang lelaki tampan yang melakukan penipuan untuk mencari nafkah. Suatu hari, Kim Wook mendapati dirinya di sebuah kampung misteri, di mana dia menghadapi banyak misteri.

Jang Pan Seok (Heo Joon Ho) diam-diam mencari orang hilang. Dia ada hubungan antara dunia luar dan kampung misteri. Pan Seok bergabung dengan Kim Wook dan pencarian epik ini mula bekerjasama.

Twenty-Twenty

Drama terakhir yang dikongsikan penulis ini merupakan drama terbitan Playlist yang membariskan pelakon seperti Bae Hae Seon, Chae Won Bin, Choi Bo Min, Han Seong Min, Jin Ho Eun dan ramai lagi.

Drama bergenre percintaan dan persahabatan ini membawa kisah tentang remaja yang berusia 20 tahun berusaha untuk mencari impian mereka ketika mereka mengalami kebebasan dan tanggungjawab untuk pertama kalinya dan juga impian dan cinta remaja berusia 20 tahun yang berkongsi masalah realistik yang mereka hadapi ketika mereka baru dewasa.

Twenty-Twenty ini diarahkan oleh Han Su Ji yang memiliki sebanyak 20 episod dan telah mula disiarkan pada 15 Ogos lalu sehingga 21 Oktober mendatang di siaran Jtbc, Naver TV Cast dan vLive.