Venezuela berdepan amaran

LIMA, 15 April – Amerika Syarikat (AS) dan beberapa buah negara Amerika Latin kelmarin memberi amaran Venezuela mengenai pilihan raya presiden yang akan berlangsung bulan depan dan disifatkan sebagai tidak sah oleh beberapa buah negara melainkan sistem demokratik dihidupkan semula.

Pilihan raya pada 20 Mei nanti itu ‘tidak akan sah dan tiada kebolehpercayaan’ jika ia berlangsung dengan situasi ketika ini, menurut beberapa buah negara dalam pengisytiharan gabungan yang didedahkan semasa Persidangan Negara-negara Amerika di Peru.

Pihak pembangkang Venezuela berkata Presiden Nicolas Maduro telah membuat persediaan bagi memastikan pilihan raya nanti memberikannya mandat baharu sekali gus mengukuhkan lagi kekuasaannya di negara yang mengalami krisis ekonomi itu.

Naib Presiden AS Mike Pence mewakili Amerika di persidangan itu berkata pilihan raya ‘palsu.’

“Amerika Syarikat bersedia untuk terus memberikan tekanan dan bekerjasama bersama sekutu untuk mengembalikan demokrasi di Venezuela,” ujarnya kepada para wartawan.

Mike Pence (kanan) berjabat tangan dengan pemimpin pembangkang Venezuela, Julio Borges semasa mesyuarat di kediaman kedutaan AS di Lima, Peru baru-baru ini. Amerika Syarikat bersedia untuk terus memberi tekanan dan kerjasama bersama sekutu untuk mengembalikan demokrasi di Venezuela. – AP

Kenyataan gabungan yang ditandatangani oleh AS dan 16 buah negara Kumpulan Lima termasuk ekonomi terbesar Amerika Latin iaitu Brazil, Mexico, Argentina dan Chile.

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau meluahkan rasa kebimbangan mengenai situasi Venezuela semasa ucapan penutup persidangan itu, yang juga sebahagian daripada kumpulan itu.

Kenyataan itu menuntut ‘jaminan yang sepatutnya’ untuk pengiktirafan pilihan raya Venezuela dengan proses pilihan raya yang adil dan telus, pembebasan tahanan politik dan penyertaan dari pihak pembangkang yang sebahagian besarnya dikecualikan.

Maduro tidak dijemput ke persidangan Peru. Dia telah menuduh AS membantu pihak pembangkang Venezuela untuk mengurangkan kekuasaannya dengan melancarkan ‘perang ekonomi’. – AFP