Verizon jual Yahoo, AOL AS$5 bilion

WASHINGTON, 3 MEI – Verizon mengumumkan hari ini ia menjual bintang internet yang mulai pudar, Yahoo dan AOL kepada firma ekuiti swasta berjumlah AS$5 bilion, menamatkan hasrat media syarikat telekom gergasi itu.

Perjanjian bersama Pengurusan Global Apollo itu juga termasuk unit Media Verizon dan operasi teknologi pengiklanan dua jenama itu.

Verizon akan mengekalkan 10 peratus sahamnya dalam syarikat itu yang akan terus diketuai oleh ketua eksekutif Guru Gowrappan, kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Verizon membeli Yahoo pada 2017 sekitar AS$4.5 bilion, menamatkan perjalanan salah satu jenama pada zaman awal internet. Ia menggabungkan Yahoo ke dalam divisyennya bersama AOL, bintang lain dalam era awal internet, yang Verizon beli pada 2015.

Kedua-dua AOL dan Yahoo hilang kuasa tarikan – dan penilaian pasaran tinggi – ketika pengguna internet beralih kepada platform baharu seperti Google dan Facebook.

“Kami teruja untuk membantu mendedahkan potensi hebat Yahoo dan koleksi jenamanya yang tiada bandingannya,” kata Reed Rayman, rakan ekuiti swasta di Apollo.

“Kami sangat menghormati dan kagum atas kerja-kerja hebat dan kemajuan yang dicapai oleh keseluruhan organisasi itu beberapa tahun lalu dan kami berhasrat untuk bekerjasama dengan Guru, pasukan berbakatnya dan rakan-rakan kami di Verizon untuk memacu pertumbuhan Yahoo pada babak seterusnya. – AFP

Gambar gabungan 4 April 2017 menunjukkan logo Yahoo di ibu pejabat Yahoo di Sunnyvale, California manakala logo AOL di hadapan pejabatnya di Palo Alto, California. – AFP