Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Verstappen buru gelaran ke-10 GP Belanda

  ZANDVOORT, BELANDA, 1 SEPT – Max Verstappen menjangkakan sambutan festival yang penuh emosi dan ‘agak gila’ ketika dia menyertai perlumbaan di laman sendiri sebagai juara dunia, memburu kemenangan ke-10nya musim ini pada Grand Prix Belanda hujung minggu ini.

  Berasa gembira selepas kejayaan yang menakjubkan termasuk kemenangan Red Bull pada Grand Prix Belgium Ahad lalu, pendahulu perlumbaan kejuaraan itu memberi amaran bahawa keriuhan orang ramai boleh menjejas tumpuan ketika dia menghadapi persaingan yang lebih sukar.

  “Ia akan menjadi lebih sukar bagi kami untuk mendominasi perlumbaan dan saya menjangkakan Ferrari akan semakin kuat,” kata pemandu Belanda berusia 24 tahun itu. “Terdapat banyak lagi tenaga yang diperlukan di Zandvoort.

  “Sudah tentu, saya mahukan keputusan yang baik, namun penting untuk sentiasa memperoleh mata, jadi semoga kami dapat menjalankan tugas dengan baik. Keluarga saya akan berada di sana untuk menyokong saya, dan saya akan menikmati hujung minggu bersama peminat,” kata Verstappen.

  Verstappen akan memberi penghormatan kepada bapanya Jos, bekas pemandu F1 yang membimbing dia melalui kerjaya awalnya, dengan reka bentuk topi keledar baharu.

  Verstappen akan berusaha untuk mengulangi kemenangannya tahun lalu, apabila acara di Belanda kembali selepas 36 tahun, untuk menambah kelebihan 93 mata di hadapan rakan sepasukan Sergio Perez dalam kejohanan itu dan kelebihan 98 mata ke atas Charles Leclerc dari Ferrari.

  Pemandu Monegasque itu kecewa dengan keputusan Ahad lalu, tetapi Ferrari percaya Red Bull menjadi pilihan dan boleh bangkit semula minggu ini menjelang perlumbaan di laman mereka sendiri di Monza seminggu kemudian. – AFP

  Aksi Max Verstappen meraikan kemenangan di atas podium semasa Grand Prix Formula Satu di litar lumba Spa-Francorchamps di Spa, Belgium, Ahad, 28 Ogos lalu – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...