Verstappen harap elak kekecewaan

SAO PAULO, 11 NOV – Max Verstappen berharap untuk mengelakkan sebarang ‘kekecewaan’ dan semakin hampir untuk menuntut kejuaraan dunia Formula Satu di Grand Prix Brazil hujung minggu ini.

Selepas memenangi perlumbaan Mexico Ahad lalu, pendahulu siri Red Bull itu mempunyai kelebihan 19 mata di hadapan juara bertahan tujuh kali, Lewis Hamilton, tetapi dia tahu kelebihan itu boleh dibatalkan jika dia gagal untuk menamatkannya.

Dia juga tahu bahawa pada dua acara terakhir di mana perlumbaan pecut Sabtu disertakan, kedua-dua pelumba yang bersaing itu bertembung dalam pertandingan utama dan dia tidak dapat meneruskan, atau memperoleh sebarang mata.

Pada Grand Prix Britain di Silverstone pada Julai, pelanggaran pusingan pembukaan berkelajuan tinggi mereka mengakibatkan Verstappen terbabas dan dibawa ke hospital untuk pemerhatian manakala Hamilton meraih kemenangan untuk Mercedes.

Di Itali, dua bulan kemudian, me-reka bertembung lagi dengan kereta Verstappen memanjat melintasi kokpit Hamilton yang terperangkap.

Kedua-duanya tersingkir dan pera-saan buruk antara pasukan berikutan kemalangan pertama dihidupkan semula dalam pertukaran yang lebih sengit.

“Sukar untuk mengatakan betapa kompetitifnya kami akan berada di Brazil,” kata pelumba Belanda itu. – AFP

Reaksi pemandu Red Bull, Max Verstappen meraikan kemenangan di atas podium dalam perlumbaan Formula Satu Grand Prix Mexico pada 7 November. – AFP