Sunday, February 5, 2023
23.7 C
Brunei

-

Verstappen keliru ketika dinobatkan sebagai juara dunia

SUZUKA, JEPUN, 10 OKT – Max Verstappen berkata kekeliruan pada penghujung Grand Prix Jepun yang menyaksikan dia disytiharkan sebagai juara dunia Formula Satu adalah ‘agak melucukan’, tetapi peraturan had kos yang akan berlaku boleh menghapuskan senyuman di garaj Red Bull.

Pelumba Belanda berusia 25 tahun itu menjadi juara dunia beregu kedua termuda kelmarin, selepas Sebastian Vettel, apabila pemandu Ferrari Charles Leclerc dihukum penalti masa yang mengakibatkan dia berada di tempat ketiga di Suzuka.

Berita tersebut muncul ketika Verstappen sedang membuat wawancara TV selepas perlumbaan, tetapi masih ada ketidakpastian sama ada pengurangan mata kejuaraan akan diberikan kerana pemenang hanya menamatkan 29 daripada 53 pusingan kerana cuaca buruk. Selepas disahkan bahawa mata penuh telah diberikan, ia memberikan Verstappen pendahuluan 113 di hadapan rakan sepasukannya Sergio Perez dan 114 di hadapan Leclerc, dengan maksimum 112 tersedia dalam empat perlumbaan terakhir musim ini.

“Ini gila,” kata Verstappen. “Saya tidak tahu bahawa saya adalah juara dunia, terdapat banyak kekeliruan, tetapi saya fikir ia agak lucu.

“Kejuaraan pertama sangat beremosi dan kali ini ia terasa sangat berbeza, ia terasa lebih indah kerana musim yang kami lalui.” Bagaimanapun pasukan akan mengetahui pada Isnin sama ada mereka mematuhi had kos Formula Satu 2021, yang boleh menjadi berita buruk untuk Red Bull.

Badan induk FIA memperkenalkan had bajet sebanyak $145 juta untuk menjadikan perlumbaan lebih kompetitif. Di sepanjang hujung minggu Grand Prix Singapura awal bulan ini, spekulasi berkisar di sekitar paddock bahawa dua daripada 10 pasukan di grid telah melanggar had bajet mereka. Khabar angin mengatakan salah seorang daripada mereka ialah Red Bull. – AFP

Reaksi Max Verstappen (tengah) meraikan kejayaan memenangi kejuaraan dunia musim ini bersama pasukannya selepas kemenangannya di Grand Prix Jepun Formula Satu di Suzuka, kelmarin. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -