Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Verstappen lakar kemenangan di Monza

-

MONZA, ITALY, 12 SEPT – Max Verstappen memenangi perlumbaan Grand Prix Itali Formula Satu pada Ahad untuk melebarkan jarak mata di antara kedudukan pemandu untuk merebut gelaran kedua berturut-turut Formula Satu.

Pendahulu kejuaraan, Verstappen meraih kemenangan pertamanya di Monza dan GP kelimanya berturut-turut selepas berjuang dari tempat ketujuh di grid untuk menewaskan Charles Leclerc pada satu lagi hari sukar untuk Ferrari.

Perlumbaan berakhir dengan cemuhan daripada orang ramai dan kekecewaan Ferrari kerana pemandu terpaksa menamatkan enam pusingan terakhir dengan kereta keselamatan selepas Daniel Ricciardo mengalami kerosakan enjin dan terbiar di tepi litar.

Bagaimanapun, Verstappen dari Red Bull berada 116 mata di depan Leclerc dalam kedudukan pemandu dan boleh mengekalkan mahkotanya di Singapura bulan depan selepas memenangi perlumbaan ke-11nya musim ini, satu yang paling banyak dikawalnya walaupun terkena penalti grid pada hari Jumaat.

“Ia sangat malang, semua orang mahu menamatkan perlumbaan di bawah bendera hijau, tetapi malangnya kami kekurangan pusingan perlumbaan,” kata Verstappen kepada pemberita.

Gelombang merah penyokong Ferrari di tempat duduk menyuarakan ketidaksetujuan mereka apabila kereta-kereta itu melepasi garisan penamat kerana mereka dinafikan peluang untuk melihat pelumba kesayangan mereka Leclerc cuba memintas Verstappen yang dominan, yang turut diejek di atas podium oleh penyokong Itali.

“Ia berakhir dengan kekecewaan, saya harap dapat melakukan sedikit perlumbaan pada penghujungnya, malangnya kami berada di tempat kedua kerana apa yang berlaku sebelum ini.

“Saya fikir kita semua mempunyai keraguan, saya fikir jika saya tidak melakukannya Max akan melakukannya,” kata Leclerc. – AFP

Max Verstappen meraikan kejayaan di atas podium selepas memenangi perlumbaan Grand Prix Itali di litar lumba Monza, di Monza, Itali, 11 September 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -