Sunday, April 2, 2023
24.6 C
Brunei

-

Verstappen waspada litar GP Australia diubahsuai

MELBOURNE, 7 APRIL – Juara dunia, Max Verstappen mengintai ‘hujung minggu yang lancar’ untuk menambah kemenangannya di Arab Saudi, tetapi berhati-hati dengan litar Alber Park yang diubah suai ketika Formula Satu (F1) kembali ke Melbourne selepas berehat selama dua tahun.

Pemandu Red Bull berusia 24 tahun itu berasa lega selepas perlawanan merebut kemenangan yang mendebarkan dalam mendahului pemandu Ferrari, Charles Leclerc di Jeddah pada bulan lalu.

Ia adalah kemenangan yang memuaskan buat Verstappen selepas Leclerc dari Monaco merangkul grand prix di Bahrain, di mana pemandu dari Belanda tersebut gagal menamatkan perlumbaan.

Saingan muda tersebut sekali lagi ditewaskan dalam perlumbaan ketiga pada tahun ini, dengan juara dunia tujuh kali, Lewis Hamilton terdesak untuk mendapatkan penambahbaikan daripada Mercedes di trek di mana dia telah mengambil lapan petak pertama, termasuk enam yang terakhir.

Ia akan menjadi pengalaman baharu untuk semua pemandu, dengan Albert Park menjalani pengubahsuaian paling ketara sejak pertama kali menganjurkan grand prix pada tahun 1996.

Penimbunan semula secara penuh telah berlaku dengan tujuh bucuan diubahsuai dan dua telah dialihkan, menjadikan jumlah pusingan menurun kepada 14, memberikan lebih banyak peluang memintas dan masa pusingan sehingga lima saat lebih cepat berbanding sebelum ini.

“Memang menarik untuk melihat kemas kini trek tersebut, saya fikir mereka akan membuat perbezaan yang agak besar, terutamanya di selekoh enam di mana perubahan paling ketara telah dibuat,” kata Verstappen, yang ketinggalan 20 mata di belakang Leclerc dalam kedudukan pemandu. – AFP

Reaksi Max Verstappen meraikan selepas memenangi grand prix F1 di Jeddah pada Mac lalu. Dia kini mengintai untuk menambah kemenangannya di perlumbaan seterusnya. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -