Vettel bingung, gagal kelayakan GP Sepanyol

BARCELONA, 16 OGOS – Sebastian Vettel bingung dan mengakui dia masih bergelut untuk memahami keadaan kereta Ferrari kelmarin setelah kehila-ngan tempat dalam kelayakan 10 teratas untuk Grand Prix Sepanyol dengan hanya 0.002 saat.

Juara Formula Satu (F1) empat kali, yang telah memulakan musim F1 yang mengerikan, diturunkan ke tangga ke-11 pada detik terakhir Q2 di Litar de Catalunya ketika Pierre Gasly membuat potongan terakhir ke posisi kelima.

Pemandu dari Jerman berusia 33 tahun itu mengatakan bahawa dia tidak dapat mencari jawapan untuk beberapa masalah yang dihadapinya dengan keretanya walaupun menggunakan casis baharu untuk acara hujung minggu ini.

“Sektor pertama baik-baik saja, tetapi kemudian di sektor pertengahan, kereta mula merasa semakin gugup,” jelas Vettel setelah menduduki tangga ke-11 dan kehilangan Q3 untuk minggu kedua berturut-turut.

“Ini adalah salah satu sesi yang lebih baik bagi saya pada hujung minggu ini, tetapi jelas tidak cukup baik.

Pemandu Sebastian Vettel (belakang) dan pemandu Charles Leclerc semasa sesi kelayakan di Litar de Catalunya di Montmelo, Barcelona kelmarin menjelang Grand Prix F1 Sepanyol. – AFP

“Ada beberapa perkara yang sebenarnya tidak dapat saya jawab, tetapi saya berusaha melakukan semua yang saya boleh dan mengabaikan semua perkara yang mungkin tidak betul.”

Rakan sepasukan Vettel Ferrari, Charles Leclerc layak di tempat kesembilan dan juga mengadu tentang keretanya.

“Saya tidak senang dengan kereta itu,” katanya. “Tidak apa-apa pagi ini, tetapi kemudian jatuh, saya tidak mempunyai bahagian depan yang cukup untuk memutar kereta.

“Kami kehilangan banyak masa kerana itu, jadi sekarang kita perlu memahami mengapa ini berlaku.

“Ini sesuatu yang biasa kita miliki dengan kereta ini berjuang dengan bahagian depan di sudut tengah dan hari ini tidak ada penyelesaian.” – AFP