Wednesday, February 1, 2023
32.3 C
Brunei

-

Vettel yakin kuasa enjin baru Ferrari

SILVERSTONE, United Kingdom, 14 Julai – Usaha pendahulu kejuaraan Formula Satu (F1), Sebastian Vettel, untuk memenangi Grand Prix (GP) British hujung minggu ini dan memastikan penguasaannya dalam pemburuan gelaran, dirangsang dengan mendapat bantuan enjin yang sudah tiga kali dinaik taraf Ferrari tahun ini.

Juara dunia empat kali itu yang mendahului pemandu tuan rumah, Lewis Hamilton dari Mercedes dengan 20 mata, menyasarkan untuk meraih kemenangan pertama buat Ferrari di litar pantas Silverstone sejak 2011.

“Kami sudah memasukkan enjin baru dan saya tidak rasa ia akan menjadi perbezaan yang besar, tetapi jelas kami ada membuat beberapa perancangan,” kata pelumba dari Jerman itu.

“Kami merancang untuk memiliki enjin baru di sini, jadi kami mengikut perancangan itu.”

Pemandu Ferrari, Sebastian Vettel dari Jerman ketika membuat persiapan bagi latihan pertama Grand Prix F1 British di litar Silverstone. – AP
Pemandu Ferrari, Sebastian Vettel dari Jerman ketika membuat persiapan bagi latihan pertama Grand Prix F1 British di litar Silverstone. – AP

Vettel yang hanya pernah menang sekali di Silverstone pada 2009 buat Red Bull, turut mengambil kelebihan peluang bagi menunjukkan kepada peminat British selepas Hamilton tidak hadir pada promosi F1 Live dekat tengah London, Rabu lalu.

Sensitif terhadap imejnya yang tercemar berikutan kontroversi ‘pembuli jalanan’ terhadap jentera Mercedes pemandu Britain itu bulan lalu di GP Azerbaijan, Vettel tampil memuji penyokong perlumbaan British.

“Saya tidak tahu kenapa dia (Hamilton) tidak berada di sini. Silverstone ialah litar yang hebat dan saya sudah ke sini untuk beberapa tahun yang hebat.

“Saya perlu katakan penonton sangat bagus. Saya ingat pada 2009, apabila saya berada dalam situasi sama, saya berlumba dengan Jenson (Button), untuk gelaran dan saya datang ke Silverstone. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -