Vietnam optimis capai pertumbuhan ekonomi 2017

HANOI, 4 Jan – Pakar dalam dan luar negara berkata Vietnam akan mencapai matlamat 2017 iaitu pertumbuhan peratus 6.7 dalam keluaran dalam negara kasar (KDNK), lebih tinggi daripada 6.21 peratus pada 2016.

Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan Kebangsaan Vietnam berkata dalam satu laporan baru-baru ini bahawa tahun ini, ekonomi negara akan bertambah baik disebabkan oleh pembaharuan institusi dan pemulihan harga global tenaga dan pertanian produk, berita tempatan Vietnam melaporkan pada hari ini.

Sementara itu, Bank Dunia dan Bank Pembangunan Asia telah awal membuat ramalan bahawa pengembangan KDNK Vietnam akan mencapai 6.3 peratus pada tahun 2017. Pada masa yang sama, Tabung Kewangan Antarabangsa menetapkan angka sebanyak 6.2 peratus.

Pusat Kebangsaan untuk Maklumat Sosio-Ekonomi dan Ramalan bawah Kementerian Perancangan dan Pelaburan Vietnam (MPI) telah mewujudkan dua senario untuk pembangunan ekonomi domestik tahun ini.

Menurut senario pertama, ekonomi dalam negeri akan kekal stabil manakala pembangunan dan pelaburan tempatan akan terus meningkat. Mendapat manfaat daripada integrasi global untuk meningkatkan eksport dan pelaburan, Vietnam akan menikmati pertumbuhan KDNK 6.44 peratus dan inflasi sebanyak 5 peratus pada tahun 2017.

Pemandangan dari udara bahagian tengah bandar Ho Chi Minh ke Saigon. Pakar dalam dan luar negara berkata Vietnam akan mencapai matlamat 2017 iaitu pertumbuhan peratus 6.7 dalam keluaran dalam negara kasar (KDNK), lebih tinggi daripada 6.21 peratus pada 2016. – AFP
Pemandangan dari udara bahagian tengah bandar Ho Chi Minh ke Saigon. Pakar dalam dan luar negara berkata Vietnam akan mencapai matlamat 2017 iaitu pertumbuhan peratus 6.7 dalam keluaran dalam negara kasar (KDNK), lebih tinggi daripada 6.21 peratus pada 2016. – AFP

Senario kedua ramalan pengembangan KDNK 6.72 peratus dan inflasi 6 peratus tahun ini jika negara terus memperbaiki struktur dan kecekapan ekonomi.

Memegang pandangan yang sama dengan institusi-institusi ini, ahli ekonomi Vo Thanh Tri berkata pertumbuhan Vietnam tahun ini akan dirangsang oleh sektor perkhidmatan industri, pelaburan langsung asing dan pembinaan

Mengenai kadar pertukaran antara dolar dong Vietnam dan Amerika Syarikat, ekonomi tempatan Vu Dinh Anh dipetik oleh akhbar Phong Tien (Pioneer) sebagai berkata bahawa ia akan turun naik pada 2017 berikutan perubahan ekonomi dan kewangan di pasaran dunia.

Tahun ini, Vietnam memerlukan kadar pertukaran yang lebih aktif dan fleksibel, Anh berkata, sambil menambah bahawa nilai Vietnam dong boleh mengalami pertumbuhan inflasi, manakala jumlah import dan harga petroleum dan barangan lain akan meningkat. – Xinhua