Tuesday, December 5, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Vietnam sasar bangun industri semikonduktor teguh

  HANOI, 2 OKT – Vietnam berada dalam kedudukan utama untuk membangunkan industri semikonduktor yang teguh, dengar peserta di Sidang Kemuncak Perniagaan Vietnam 2023 pada hari Jumaat di Hanoi.

  “Dengan sistem politik yang stabil dan lokasi geografi yang menggalakkan, Vietnam mempunyai kapasiti yang mencukupi untuk membangunkan industri semikonduktor yang kukuh,” kata Menteri Perancangan dan Pelaburan Vietnam, Nguyễn Chí Dũng.

  Beliau berkata, Kerajaan Vietnam amat berminat untuk menggalakkan kerjasama pelaburan dan pembangunan industri semikonduktor. Kerajaan telah menugaskan Kementerian Perancangan dan Pelaburan (MPI) dan Kementerian Penerangan dan Komunikasi (MIC), antara agensi kerajaan lain, untuk membangunkan pelan tindakan dan strategi untuk membangunkan industri semikonduktor, dengan objektif utama termasuk membina tenaga kerja 50,000 jurutera untuk industri tersebut menjelang 2030.

  Projek infrastruktur utama seperti Pusat Inovasi Nasional (NIC) dan tiga taman berteknologi tinggi yang terletak di HCM City, Hoa Lac (di Hanoi) dan Da Nang telah dibina dan bersedia untuk mengalu-alukan pelabur, di samping dasar yang menggalakkan untuk industri.

  Negara Asia Tenggara itu telah menetapkan matlamat untuk menjadi hab bagi industri semikonduktor bagi rantau ASEAN, dan sebahagian daripada rantaian nilai global.

  “Kami percaya sidang kemuncak hari ini adalah peluang untuk berhubung dan bekerjasama. Perniagaan akan melihat potensi Vietnam untuk menjadi sebahagian daripada rantaian nilai semikonduktor, membantu mempromosikan industri semikonduktor Vietnam, mewujudkan pertumbuhan yang mampan dan menyumbang untuk membawa manfaat besar kepada seluruh rantau Asia Tenggara,” katanya.

  “Vietnam telah mengorak langkah besar dalam mengembangkan ekonomi, teknologi dan inovasinya didorong oleh transformasi digital negara, yang dijangka menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi dekad ini,” kata timbalan menteri Nguyễn Huy Dũng daripada MIC.

  Beliau berkata sidang kemuncak itu adalah peluang untuk memudahkan kerjasama yang lebih erat dalam kalangan peserta di seluruh rantaian bekalan elektronik rantau ini untuk memupuk keadaan yang menggalakkan bagi pertumbuhan industri semikonduktor rantau ini kerana ia memainkan peranan yang semakin penting dalam senario semikonduktor global. – Berita ANN/Viet Nam News

  Barisan pengeluaran papan litar elektronik di Nexcon Vietnam Co Ltd yang dilaburkan oleh Korea di Wilayah Bac Ninh. – Berita ANN/Viet Nam News
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Belarus, China terus tingkat hubungan

  BEIJING, 4 DIS – Presiden China, Xi Jinping, dan Alexander Lukashenko mengalu-alukan peningkatan hubungan hari ini, setelah mereka mengadakan perbincangan semasa lawatan kedua pemimpin...