Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Vingegaard kembali sejak kejayaan Tour de France

PARIS, 29 SEPT – Pemenang Tour de France Jonas Vingegaard telah kembali beraksi dan kembali dalam perlumbaan pada Selasa, menamatkan saingan dengan pek utama pada peringkat pertama Jelajah Croatia selama enam hari.

Pelumba Itali Jonathan Milan dari Bahrain-Victorious memenangi perlumbaan jalan rata sejauh 223km pada hari hujan yang berakhir di Ludbreg dengan Vingegaard dari Denmark melepasi garisan penamat sejurus selepas itu dalam kumpulan utama.

Matej Mohoric telah melintasi garisan dari jauh tetapi dikejar oleh pesaing 300 meter dari belakang.

Vingegaard yang akan bersara turun padang selepas kemenangannya di Tour de France, tetapi cuba mengelak rasa bimbang bahawa dia telah bergelut secara mental dengan kejayaan yang dibawanya.

“Saya boleh menangani tekanan,” kata Vingegaard kepada akhbar harian Denmark Ekstra Bladet pada Isnin.

Aksi pelumba melintasi garisan penamat perlumbaan jalan raya wanita elit di UCI Road World Championships Cycling 2022, di Wollongong baru-baru ini. – AFP

“Sepanjang tahun, awda membuat persiapan untuk Tour de France, dan tiba-tiba ia berakhir, dan kemudian ia seperti saya tidak mahu mengatakan sia-sia, tetapi ia adalah perasaan yang lucu.

“Ia juga masuk akal untuk dilindungi dari semasa ke semasa dan dapat berehat sedikit.”
Vingegaard berkata cita-citanya untuk musim 2022 masih belum berakhir.

“Saya perlu berehat selepas jelajah, jadi saya mengambil cuti sebulan dan menikmati kehidupan. Saya telah berlatih di Sepanyol bulan lepas sebagai persediaan untuk penghujung musim. Matlamat utama saya pada tahun ini adalah Il Lombardia,” katanya.

Jelajah Lombardy ialah perlumbaan bersejarah, salah satu daripada lima perlumbaan ultra terpanjang, yang diadakan pada 8 Oktober.

Bekas juara Tour de France Geraint Thomas turut beraksi hari Selasa selepas tempat ketiganya di Jelajah 2022. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -