Virus China meningkat semula, Trump gesa bertenang

BEIJING, 1 MAC – China hari ini telah melaporkan peningkatan baharu dalam jangkitan koronavirus, ketika Presiden Donald Trump menggesa agar bertenang selepas kematian pertama berlaku di Amerika Syarikat (AS) dan Australia turut melaporkan korban pertamanya.

Virus itu telah merebak ke lebih 60 buah negara di seluruh dunia, mencetuskan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk meningkatkan penilaian risikonya kepada peringkat tertinggi.

Di seluruh dunia, hampir 3,000 orang terkorban dan kira-kira 87,000 dijangkiti sejak virus itu pertama kali dikesan lewat tahun lalu di bandar Wuhan, tengah China.

China hari ini melaporkan 573 jangkitan baharu, jumlah tertinggi dalam masa seminggu selepas menurun.

Semuanya namun tiga daripadanya di wilayah Hubei, di mana Hunan adalah bandarnya.

Sementara itu bilangannya di China masih rendah daripada peningkatan banyak seharian yang dilaporkan semasa dua minggu pertama pada Februari, COVID-19 telah merebak dengan cepat di seluruh sempadan bersama Korea Selatan, Itali dan Iran yang muncul sebagai pusat penyebaran.

Korea Selatan yang mempunyai ramai mangsa jangkitan di luar China, melaporkan 376 kes baharu hari ini, membawa jumlahnya kepada 3.526. Selain itu Australia turut melaporkan kes kematian pertamanya.

Adanya kebimbangan penyakit itu boleh menjejaskan ekonomi global dan minggu lalu pasaran saham menjunam kepada tahap terendah mereka sejak krisis kewangan 2008.

Perhatian global beralih kepada Amerika Syarikat kelmarin selepas korban pertama di tanah Amerika telah disahkan – dan Presiden Donald Trump segera mengadakan sidang media untuk menangani kebimbangan itu.

“Kami telah mengambil langkah agresif untuk menangani koronavirus itu,” kata Trump pada sidang media tersebut.

“Negara kami bersedia atas mana-mana keadaan…tidak ada sebab untuk panik sama sekali,” ujarnya. – AFP