Volkswagen tawar 830 juta euro penyelesaian diesel

JERMAN, 17 FEB – Pengeluar kereta Volkswagen telah menawarkan 830 juta euro sebagai penyelesaian untuk pemilik kenderaan diesel yang menggunakan perisian untuk menyelindung pengeluaran asap berlebihan.

Syarikat itu berkata ia membuat tawaran itu selepas rundingan yang gagal dengan persatuan pengguna Jerman yang telah berunding untuk kesepakatan berhubung dengan bayaran untuk peguam plaintif. Ia berkata tawarannya mencerminkan apa yang telah dirundingkan.

Persatuan pengguna VZBZ mengatakan bahawa rundingan penyelesaian gagal kerana Volkswagen tidak bersedia untuk menubuhkan apa yang dipanggil kaedah yang ‘telus, boleh dipercayai dan selamat’ untuk menyelesaikan tuntutan tersebut.

Pada tahun 2015, pengawal selia Amerika Syarikat mendapati Volkswagen menggunakan perisian yang menutup kawalan pengeluaran sebaik sahaja kereta telah lulus ujian pengeluaran. Syarikat itu telah membayar lebih daripada 30 bilion euro (AS$33 ​​bilion) dalam kesalahan denda, penyelesaian dan kereta yang ditarik balik. – AP