Saturday, August 20, 2022
23.9 C
Brunei

Volvo rancang buka kilang bateri elektrik baharu di Sweden

-

STOCKHOLM, 3 OGOS – Pembuat trak dan peralatan berat Sweden, Volvo Group berkata hari ini ia merancang untuk membuka kilang bateri baharu di Sweden bagi menghasilkan sel bateri untuk kenderaan dan mesin berat.

“Terdapat permintaan kukuh daripada pelanggan kami hari ini, dan menjelang 2030.

“Ia adalah menjadi cita-cita kami bahawa sekitar 35 peratus daripada produk yang kami jual adalah elektrik,” kata Ketua Eksekutif Kumpulan Volvo, Martin Lundstedt dalam satu kenyataan.

“Peningkatan ini akan memerlukan sejumlah besar bateri berprestasi tinggi, dihasilkan menggunakan tenaga bebas fosil dan ia adalah langkah logik seterusnya bagi kami untuk memasukkan pengeluaran bateri dalam jejak industri kami pada masa hadapan,” tambahnya.

Projek itu, yang tertakluk kepada kelulusan daripada pihak berkuasa berkaitan, menggesa pembinaan loji di Mariestad di selatan Sweden, dekat loji kuasa utama Volvo.

Tapak tersebut dipilih untuk ‘mendapatkan manfaat daripada infrastruktur perindustrian dan logistik sedia ada di rantau ini’ dan aksesnya kepada ‘bekalan tenaga bebas fosil yang kaya’ di Sweden, kata syarikat itu. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Yangtze susut, kemarau teruk landa China

CHONGQING, 19 OGOS – Sungai terbesar China, Yangtze menyusut teruk hari ini akibat kemarau musim panas terburuk di China dalam masa enam dekad sehingga...
- Advertisment -