Monday, November 28, 2022
23.9 C
Brunei

-

VW, Umicore kerjasama hasil bateri

FRANKFURT, 26 SEPT – Volkswagen dan kumpulan Umicore dari Belgium akan bekerjasama menghasilkan bahan bateri, menurut kumpulan kereta Jerman hari ini, ketika pembuat kereta itu berusaha untuk mempercepatkan peralihannya kepada kenderaan elektrik.

Anak syarikat bateri Volkswagen PowerCo dan Umicore akan menjadi rakan kongsi yang sama dalam projek itu, melabur sekitar tiga bilion euro (AS$2.9 bilion), menurut syarikat besar itu dalam satu kenyataan.

Dengan usaha sama itu, Volkswagen menyasarkan untuk ‘menghasilkan bahan bateri bagi 2.2 juta kereta elektrik sepenuhnya setahun menjelang akhir dekad’, katanya.

Secara keseluruhannya, Volkswagen melaburkan puluhan bilion untuk beralih arah kepada kenderaan elektrik, di samping membuka klac kilang bateri di seluruh Eropah.

Dengan membawa lebih banyak rantaian bekalan pengeluaran bateri, Volkswagen juga berharap dapat mengurangkan kebergantungannya kepada pembekal Asia untuk melengkapkan model-model era baharunya.

Penggabungan material itu yang belum lagi dinamakan akan memulakan pengeluaran pada 2025 dan pada awalnya membekalkan kilang bateri Volkswagen di Salzgitter, Jerman. – AFP

Bateri yang hendak dipasang pada rangka Ford Motor Co. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -