Thursday, June 8, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Wabak dorong pelukis muda serlah potensi seni

  YANGON – Melalui 48 buah karya impresionisme yang dipamerkan dalam persembahan solonya di Yangon baru-baru ini, Bhone Myat San, 13, telah melangkah ke kerjaya profesional di Myanmar.

  Lebih daripada 30 lukisan, atau kira-kira 70 peratus daripada lukisan daripada pameran itu dikumpulkan daripada pertunjukan pada 9 hingga 11 Julai lalu di Kafe Galeri Artis di Yangon sempena ulang tahunnya yang ke-13, menurut pemilik galeri itu.

  “Berkurung di rumah semasa pandemik, saya banyak belajar melukis dari YouTube dan juga menyertai kelas dalam talian selama lima bulan mengenai lukisan cat minyak yang dikendalikan oleh pelukis cat minyak Myanmar pada 2021,” kata artis muda itu.

  “Apabila ibu saya dipindah tempat bertugas ke Dawei pada 2020, saya turut menemaninya.

  “Saya menyertai kelas lukisan potret yang diajar oleh artis senior di kampus Universiti Dawei,” tambahnya.

  Bhone Myat San ketika ditemui di rumahnya di Yangon, Myanmar. – Xinhua
  Kelihatan Bhone Myat San mengerjakan karya baharunya. – Xinhua
  Bhone Myat San menunjukkan salah satu lukisan cat minyaknya. – Agensi

  “Saya tertarik dengan karya impresionis seperti Monet,” kata Bhone Myat San, seorang pelajar darjah tujuh, sambil melakukan sentuhan akhir pada lukisan cat minyak bertajuk ‘Bagan’s Tharabar Gate’.

  “Kebanyakannya saya mencipta karya impresionisme menggunakan cat minyak di atas kanvas, “ katanya.

  Apabila karyanya diperiksa untuk dipamerkan semasa dia masih muda, artis Khey Mar Shin, pemilik Kafe Galeri Artis, menyedari bahawa dia seorang budak lelaki yang berbakat.

  “Dia artis paling muda yang menganjurkan persembahan solo seni di galeri saya.

  “Acara itu berjaya,” kata artis wanita berusia 42 tahun itu sambil menambah dia juga melihat minat artis muda itu tinggi terhadap seni daripada rakan sebayanya dan juga daripada beberapa artis senior.

  Ma Pale, 38, memberitahu Xinhua bahawa dia membawa dua anaknya ke persembahan seni solo artis muda itu supaya anak-anaknya mendapat inspirasi daripadanya.

  “Dia sebaya dengan anak saya. Saya bangga dengan anak itu,” katanya sambil menambah bahawa dia telah mendapatkan lukisan still-life pasu dengan bunga putih.

  Aung Hein Tun, 25, peminat seni yang mengunjungi acara solo artis muda itu berkata, hasil lukisan artis muda itu meriah, dan kemahiran melukisnya amat mengagumkan.

  “Saya tidak berhasrat untuk mengumpul lukisan, tetapi saya mendapatkan satu selepas tertarik dengan seninya,” kata Aung Hein Tun.

  Bhone Myat San dihantar ke sekolah seni swasta untuk kanak-kanak pada 2015 ketika dia berusia enam tahun oleh bapanya.

  “Saya menghantarnya ke kelas seni memikirkan bahawa lukisan mungkin berguna untuk kerjaya masa depannya,” kata Aung Myoe, 54, yang merupakan seorang jurugambar, kepada Xinhua.

  “Dia tidak berminat melukis pada mulanya,” katanya, namun tidak lama kemudian Aung Myoe menyedari anaknya telah jatuh cinta dengan lukisan.

  “Saya membeli set catur untuk bermain dengannya, tetapi dia melukis buah catur itu daripada bermain catur,” kata Aung Myoe.

  Bhone Myat San berkata wang yang diperolehnya daripada jualan itu telah didermakan kepada orang yang dijangkiti COVID yang memerlukan oksigen tambahan.

  “Konsistensi adalah kunci kejayaan,” kata artis muda itu.

  “Saya ingin memasuki universiti bahasa asing di Myanmar kerana saya mempunyai impian untuk belajar seni di luar negara,” tambahnya. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -