Wabak koronavirus halang impian pemuda Argentina

BUENOS AIRES – Blok pangsapuri di Fort Apache dihiasi dengan mural Carlos Tevez, bintang utama pasukan bola sepak pro Argentina yang paling popular dan skuad kebangsaannya.

“Saya datang dari tempat di mana mereka mengatakan mustahil untuk berjaya,” kata seorang pembaca mural, Tiago Ruiz Diaz yang selalu memikirkan kata-kata itu ketika dia pindah dari kelab mudanya di salah satu kawasan termiskin di Buenos Aires ke tempat kedua – kelab divisyen Almagro. Kejayaan seperti Tevez nampaknya dapat dicapai untuk pemain tengah berusia 16 tahun itu sehingga koronavirus datang ke Argentina.

Bola sepak telah dibatalkan selama lebih dari 80 hari ini dan kini memulakan semula aksi secara berperingkat, menghalang ribuan pemain muda di kejiranan termiskin di Argentina dari apa yang dirasakan merupakan satu-satunya cubaan mereka ke arah kehidupan yang lebih baik.

“Pandemik ini telah merosakkan segalanya,” kata Diaz. “Sungguh teruk seperti ini, duduk diam di rumah.”

Argentina jauh dari negara yang paling teruk terkena dampak di Amerika Latin, jumlah korban di sini sedikit berbanding bencana yang berlaku di Brazil, Chile dan Peru. Tetapi kesannya kepada pemain termuda di negara yang terlalu minatkan bola sepak menunjukkan harapan mereka tergendala disebabkan oleh wabak di luar kawasan yang paling terjejas.

Nicolas Suarez menimbang bola di padang bola di kawasan Fraga yang kosong berikutan perintah berkurung akibat COVID-19 bagi membendung penularannya. – AP
Pemain bola sepak muda (dari kiri) Daniel Rocaro, Uriel Lopez, dan Bauti Fernandez bergambar di hadapan trofi mereka semasa wawancara di kelab mereka ‘16 de Agosto’ di mana mereka biasa bermain sebelum perintah berkurung untuk membendung penularan COVID -19 di kejiranan Villa Caraza di Buenos Aires, Argentina. – AP
Gambar bertarikh 10 Jun 2020 menunjukkan beberapa penduduk berdiri di balkoni mereka di bawah mural bintang bola sepak Carlos Tevez dengan perkataan dalam Bahasa Sepanyol yang bermaksud ‘Saya datang dari tempat di mana mereka mengatakan kejayaan tidak mungkin dicapai’ di kawasan Fuerte Apache di mana Tevez bermain ketika remaja. – AP

Bimbang terhadap masa depan yang hilang dalam mencapai cita-cita menjadi pemain bola profesional, beberapa pemain muda merasa berputus asa. Kebanyakan mereka terus melakukan aksi permainan bola sepak untuk mendapatkan wang sekali gus telah mencetuskan kebimbangan akan berlakunya penularan COVID-19 di kalangan penonton dan pemain.

“Terdapat banyak keburukan menanti jika mereka meneruskannya. Kanak-kanak mencari perlindungan di sini dan sekarang mereka tidak dapat lagi,″ kata Daniel Lopez, presiden kelab Santa Clara di mana Tevez dan Tiago mula bermain.

Santa Clara mempunyai 170 pelajar lelaki dan perempuan dalam latihan sehingga koronavirus datang ke Argentina. Kini, Lopez telah mengubah kelab itu menjadi dapur sementara di mana sukarelawan memasak makanan dalam dua periuk besar dan menawarkan makanan kepada keluarga yang tinggal berhampiran.

Pada suatu petang baru-baru ini, Nicolas Suarez berjalan menuju ke padang kosong di salah satu kawasan paling miskin di Buenos Aires. Dua palang logam berkarat membuktikan ianya dahulu sebagai padang bola. Ia menjadi temapt terbiar yang diliputi rumpai dan sampah.

Pemain tengah berusia 16 tahun itu dipilih tahun ini sebagai salah seorang pemain muda di Buenos Aires dan akan bergabung dengan pasukan yang akan bermain dalam permainan di seluruh negara, menunjukkan bakatnya untuk mengintai pasukan profesional terpenting Argentina.

Dia bermimpi meninggalkan Villa Fraga, di utara ibu kota, dan menjadi bintang seperti Tevez, penyerang Manchester City, Sergio Aguero atau bahkan legenda Diego Maradona.

Tetapi koronavirus telah menghentikan rancangannya. Untuk tetap bertahan dan memperoleh sejumlah wang, Suarez dan atlet lain menentang larangan undang-undang dan bermain permainan untuk mendapatkan wang di padang yang tersembunyi di antara rumah-rumah Villa Fraga.

Setiap pemain berkongsi sedikit dan pasukan yang menang membahagikan pot. Di kawasan setinggan yang didiami oleh 2,700 orang dengan 30 kes koronavirus yang didiagnosis, hanya sebilangan pemain yang memakai penutup mulut dan hidung semasa permainan yang berlangsung sehingga tiga jam, katanya.

Permainan ‘kilat’ tidak rasmi beberapa minggu yang lalu antara pemain dari Villa Azul dan Villa Itati, kampung halaman Aguero, bertanggungjawab untuk kira-kira 300 kes baharu di kalangan pemain, penonton dan orang yang tinggal berdekatan, kata pegawai. Tetapi orang dewasa yang mengawasi permainan haram itu mengatakan bahawa risiko itu patut diambil.

“Saya lebih takut jika mereka terpikat dengan dadah daripada dijangkiti koronavirus,” kata Ivan Mora, yang melatih Suarez dan kira-kira 100 pemain muda lain di kelab yang disebut Playon Chacarita de Fraga. “Sekiranya mereka tidak melakukan apa-apa, mereka boleh terjerumus dengan dadah atau alkohol.”’

Ketika Argentina telah melalui krisis ekonomi berulang, Buenos Aires dan kota-kota lain menjadi padat dengan sekitar 4,400 ‘kota penderitaan’ rumah bata dan lembaran logam yang dibangunkan di atas tanah kosong tanpa air atau sistem pembetungan.

Bandar-bandar ini menempatkan lebih daripada empat juta orang, hampir semuanya berisiko tinggi terkena koronavirus kerana keadaan yang padat dan keadaan kawasan yang tidak bersih.

Argentina mempunyai kira-kira 77 kes daripada 100,000 orang, jauh lebih sedikit daripada Chile, Peru dan hampir sedozen negara lain di rantau ini. Angka yang agak rendah dikreditkan secara besar-besaran kepada kuarantin ketat yang dilaksanakan oleh Presiden Alberto Fernandez pada 20 Mac lalu.

Pada masa yang sama, kerosakan ekonomi daripada penyakit ini dan langkah-langkah anti-virus menjadi teruk – di mana kerajaan Argentina mengatakan jumlah orang yang memerlukan bantuan makanan di negara ini telah meningkat dari lapan juta kepada 11 juta.

Pejabat UNICEF Argentina, Dana Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, mengatakan bahawa kemiskinan kanak-kanak di Argentina mungkin mencapai 58.6 peratus pada akhir tahun ini. Para pemain bola sepak profesional bimbang tentang kesannya terhadap kesihatan pemain muda dan masa depan permainan.

“Ini akan mempengaruhi fizikal mereka tanpa keraguan dan itu akan tercermin dalam permainan,” kata Luis Zubeldia, yang melatih Lanus, kelab profesional yang memberi makan kanak-kanak di kawasan yang miskin.

“Pemain bola sepak akan terus datang, kerana itu adalah jalan untuk keselamatan ekonomi bagi banyak keluarga, tetapi persoalannya adalah berapa banyak.”

Beberapa blok dari padang di mana Maradona bermain untuk pertama kalinya, Jorge Rocaro mengawasi sukarelawan memasak rebusan daging dan kentang di dua periuk gergasi di Club August 16 di Villa Caraza di pinggir selatan Buenos Aires. Biasanya, 150 kanak-kanak melakukan latihan di sana.

“Kelab kami telah menjadi sumber makanan agar para keluarga dapat membawa sepiring makanan ke rumah,” kata Rocaro, presiden kelab.

Di tebing Riachuelo, salah satu sungai yang paling tercemar di dunia, Caraza adalah rumah bagi keluarga pekerja tidak rasmi yang mencari nafkah dengan pekerjaan harian seperti mengumpul barang kitar semula, pembinaan atau menjahit, semuanya terjejas teruk oleh wabak tersebut. – AP