Wabak, perang Ukraine jejas industri orkid Thailand

NAKHON PATHOM, THAILAND – Penanam orkid Thailand, yang sudah berasa letih selepas dua tahun dilanda wabak koronavirus, sedang bersiap sedia untuk menghadapi pukulan baharu terhadap mata pencarian mereka ketika perang di Ukraine dan perubahan corak cuaca semakin mengeruhkan masa hadapan mereka.

Setelah dianggap sebagai hobi popular dalam kalangan golongan elit di Thailand, penanaman orkid telah berkembang menjadi industri berjuta-juta dolar, dan kerajaan tersebut merupakan pengeluar dan pengeksport orkid potong terbesar di dunia.

Tetapi wabak itu telah menyaksikan satu daripada lima ladang ditutup baru-baru ini, menurut Persatuan Pengeksport Orkid Thailand.

“Tiada sesiapa yang mempunyai hati untuk membeli bunga, dan pengangkutan adalah sangat rumit,” kata Somchai Lerdrungwitayachai sambil merenung dengan putus asa di ladang orkidnya di barat Bangkok.

Dia menanam orkid Dendrobium Sonia, jenis hibrid dengan kelopak putih dan ungu yang halus. Popular di Jepun, China dan Amerika Syarikat (AS), ia digunakan untuk apa sahaja daripada upacara keagamaan hingga tamat pengajian kolej.

Pekerja memproses orkid untuk dieksport untuk diborong di ladang orkid di wilayah tengah Thai, Nakhon Pathom. – AFP
Pekerja menyimpan orkid di dalam bilik sejuk di ladang tersebut, orkid pernah dianggap sebagai bunga yang popular di kalangan elit Thai. – AFP
Pekerja menyimpan bunga berkenaan sebelum dieksport keluar untuk diborong oleh pembeli. – AFP

Di sekitar tanahnya yang berkeluasan 20 hektar, pekerja merawat bunga potong dengan larutan khas sebelum memangkas batang dan memasangkannya dengan botol kecil, mengandungi vitamin dan nutrien, untuk mengekalkan penampilan segar bunga tersebut sehingga dua minggu.

Tetapi masa adalah sukar: Somchai terpaksa menggunakan simpanannya selama dua tahun untuk terus membayar 50 pekerjanya.

Wabak COVID dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menaikkan harga baja dan racun perosak sebanyak 30 peratus, katanya.

Perkara yang menambah kesengsaraan beliau ialah jualan menurun secara mendadak, China sebelum pandemik membeli 270 juta batang orkid setiap tahun dari Thailand tetapi angka tersebut menurun kepada 170 juta pada tahun lalu.

Setelah menyumbang 80 peratus daripada pendapatan eksport Somchai, China telah terjejas dengan adanya penutupan koronavirus di beberapa bandar, termasuk yang terbesar iaitu Shanghai.

Mengangkut orkid ke pasaran utama melalui jalan raya dahulunya mengambil masa sehingga tiga hari, tetapi perjalanan yang sama kini boleh mengambil masa antara lapan hingga 10 hari.

Dalam perniagaan bunga, masa adalah wang, dan orkid yang layu sering dibuang sebelum ia boleh sampai ke rumah pelanggan Shanghai untuk dikagumi.

‘Masa semakin suntuk’

Walaupun Somchai menghantar hasilnya terus ke luar negara, majoriti penanam orkid di Thailand menggunakan pengeksport besar yang berpangkalan di Bangkok.

Kos pengangkutan udara meningkat tiga kali ganda atau empat kali ganda dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bergantung pada destinasi, kata Wuthichai Pipatmanomai, naib presiden Persatuan Pengeksport Orkid Thai dan pemilik bersama Sun International Flower, pengeksport utama.

Sebelum wabak itu, syarikat itu menghantar 3.6 juta orkid sebulan ke China, Jepun, Vietnam dan Amerika Syarikat.

Kini, hanya 1.2 juta bunga meninggalkan gudang, dan dia terpaksa melepaskan separuh daripada kakitangannya.

“Kami telah meminta pihak berkuasa untuk mendapatkan sokongan kewangan, tetapi kami tidak menerima apa-apa. Masa semakin suntuk,” kata Wuthichai.

Meningkatkan harga jualannya sebanyak 20 peratus telah menyebabkan beberapa pengimport khususnya di Eropah telah menggugurkan beliau untuk menumpukan lebih banyak bunga tempatan.

Satu-satunya harapan ialah jualan ke Jepun kekal stabil dan jualan ke AS meningkat dengan permulaan musim perkahwinan, katanya.

Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, perubahan corak cuaca juga merisaukan penanam.

“Kami semakin berasa kesan perubahan iklim, “ kata Wutachai sambil menunjuk kepada kejutan sejuk baru-baru ini pada permulaan April di mana suhu menurun secara mendadak daripada 36 Celsius (C) kepada 21C dalam hanya 24 jam, menjejaskan pengeluaran orkid.
“Kami bimbang situasi itu akan berlaku lebih kerap,” katanya.

Keuntungan daripada orkid layu

Sekatan koronavirus Thailand juga menjejaskan jualan domestik, kekura-ngan pelancong bermakna restoran dan hotel mengurangkan tempahan dan larangan perhimpunan menjejaskan upacara keagamaan Thailand.

Dan walaupun kerajaan tersebut dibuka semula di peringkat antarabangsa, permintaan tempatan kekal perlahan.

Ketika pasar bunga terbesar di Bangkok kelihatan sibuk, pemborong boleh dilihat berpusing-pusing melalui lorong berwarna-warni yang sarat dengan bakul tenunan besar yang berisi dengan bunga dan penjual menceritakan kisah berbeza.

Than Tha Win, menunggu pelanggan dengan sabar di kedai orkidnya, berkata bahawa pendapatannya turun sebanyak 70 peratus.

“Semua orang masih takut untuk datang ke pasar kerana COVID,” kata penjual berusia 21 tahun itu.

Sementara itu, penjual berusia 45 tahun Waew berkata dia kini mempunyai kira-kira 600 bunga orkid yang tidak terjual setiap hari dan cuba membendung kerugiannya dengan memetik kelopak dan menjualnya sebagai produk berasingan.

“Berhenti bekerja dengan orkid? Mustahil, saya tidak tahu bagaimana untuk melakukan apa-apa lagi,” katanya. – AFP