Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Waheeda buat kemunculan semula setelah 15 tahun menghilang

  Selepas 15 tahun menghilangkan diri, penyanyi Waheeda mengumumkan bakal membuat kemunculan semula dalam industri muzik tempatan.

  Memetik dari mStar, Waheeda atau Norwahidah Abdul Wahab, 45, berkata, dia bukan sahaja bakal tampil dengan lagu terbaharu tapi sedang merangka beberapa projek memperlihatkan dia sebagai komposer, pemuzik dan pencerita.

  Penyanyi yang pernah popular dengan lagu Wassini mendedahkan sepanjang tempoh ‘berehat’ dia banyak menghabiskan masa dengan belajar pelbagai alatan muzik seperti biola selain memantapkan kemahiran bermain piano.

  “Ini adalah antara instrumen penting yang sentiasa menjadi penyeri dalam lagu yang disulam dnegan rentak dan bunyi moden,” katanya menerusi satu kenyataan kepada mStar pada hari Rabu lalu.

  Dalam pada itu, Waheeda berkata, pada tahun depan dia bakal menghasilkan lagu baharu yang menampilkan kerjasama dengan beberapa vokalis terbaik di Malaysia.

  Katanya, peminat yang merinduinya boleh menjangkakan kemunculan single berkenaan pada suka pertama 2024.

  “Saya kini sedang berbincang untuk berkolaborasi dengan beberapa penyanyi yang berada dalam carta… Peminat boleh menjangkakan dapat mendengar lagu terbaru itu awal tahun depan,” ujarnya.

  Bagi memastikan kariernya berjalan lancar, Waheeda memberitahu karier seninya kini diuruskan oleh Skyson PR dan berharap projek kemunculan semulanya dapat diterima baik peminat.

  Untuk rekod, Waheeda memulakan karier pada 2002 dengan lagu duet Musytaqun bersama Yasin Sulaiman sebelum mencipta fenomena menerusi lagu Wassini pada 2003.

  Lagu berkenaan bukan sahaja mempopularkan nama Waheeda tetapi ia turut memenangi kategori Irama Malaysia di Anugerah Juara Lagu (AJL) 2003.

  Penyanyi itu kemudiannya menghasilkan album pertamanya Binafsha pada tahun 2004 yang dicalonkan untuk Artis Baru Terbaik dan Album Pop Etnik Terbaik di Anugerah Industri Muzik.

  Dia juga pernah mewakili Malaysia di festival Voice of Asia di Kazakhstan pada tahun 2004 dan berjaya meraih tempat ketiga.

  Bagaimanapun, Waheeda mengambil keputusan untuk berehat seketika dari kerjayanya dalam industri muzik pada tahun 2009 selepas berkahwin dengan penyanyi dan penceramah terkenal, Akhil Hayy. – Agensi

  Waheeda juga mempelajari bermain biola sepanjang tidak aktif dalam industri muzik tempatan. – mStar
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...