Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

Wall Street catat minggu terburuk sejak pandemik

-

BANGKOK, 24 JAN – Saham telah bercampur-baur hari ini di Asia setelah Wall Street mencatatkan minggu terburuk sejak pandemik itu bermula pada 2020.

Penanda aras merosot di Hong Kong, Seoul dan Sydney tetapi meningkat di Tokyo. Shanghai mengalami sedikit perubahan. Manakala niaga hadapan AS lebih tinggi.

Pelabur semakin bimbang tentang keagresifan Rizab Persekutuan, yang mengadakan mesyuarat dasar minggu ini, mungkin bertindak untuk mengurangkan kenaikan inflasi.

Kadar faedah yang rendah mengikut sejarah, digelar pelonggaran kuantitatif, atau QE, telah membantu menyokong pasaran yang lebih luas apabila ekonomi menyerap kesan mendadak daripada pandemik pada 2020 dan kemudian pulih dalam tempoh dua tahun yang lalu.

“Mesyuarat FOMC (Fed) mendominasi kalendar makro minggu ini dan berkemungkinan mengekalkan sentimen risiko pada pihak yang teragak-agak dengan penamatan QE dan kenaikan kadar yang tidak lama mungkin akan diumumkan,” kata ahli ekonomi, Nicholas Mapa dan Robert Carnell dari ING dalam satu ulasan.

Sesetengah ahli ekonomi percaya bank pusat AS perlu bergerak lebih pantas untuk mengurangkan lonjakan harga dengan menaikkan kadar. Harga pengguna AS meningkat 7 peratus pada bulan Disember berbanding tahun sebelumnya, peningkatan terbesar dalam hampir empat dekad.

Kenaikan kos juga telah menimbulkan kebimbangan bahawa pengguna akan mula mengurangkan perbelanjaan kerana tekanan berterusan pada dompet mereka. Pada masa yang sama, penularan varian Omicron COVID-19 mengancam untuk memperlahankan pemulihan daripada krisis. – AP

Saham telah bercampur-baur hari ini di Asia setelah Wall Street mencatatkan minggu terburuk sejak pandemik itu bermula pada 2020. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -